IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли Беларус суверенитета си заради икономическото сближаване с Русия?

По всяка вероятност Беларус ще остане формално независима страна, но широко интегрирана в руската икономика и правна система

16:55 | 18.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/MIKHAIL VOSKRESENSKIY</em></p>

Снимка: EPA/MIKHAIL VOSKRESENSKIY

Беларуското правителство продължава да арестува и тормози представители на опозицията, граждански активисти, както и независими журналисти. Цели 715 политически затворници остават зад решетките, тъй като Лукашенко ускорява чистката сред медиите и гражданското общество.

Санкциите обаче притиснаха лидера на Беларус и неговия вътрешен кръг и свързани фирми. Основните източници на валута на Беларус, като производството на калиеви торове и петролни продукти, са силно засегнати.

„Без Русия Беларус на Лукашенко отдавна щеше да се срине“, казва Стефано Брагироли, доцент и програмен директор по проучвания ЕС-Русия в Тартуския университет.

„Всъщност, много в съветски стил, патерналистката икономика на Беларус, която гарантира справедлива степен на благосъстояние в социалистически стил, може да се поддържа от московските субсидии. Ето как Москва първоначално оправда натиска за политическа интеграция. Сега има допълнителен фактор: Лукашенко е по-слаб и единственото нещо, което го държи на власт, е насилието. Без благословията на Русия Лукашенко няма да издържи и седмица“, смята той.

Западната острацизация на режима очевидно притисна Лукашенко по-близо до Москва от всякога и вследствие на това той отново показа готовността си за интеграционна сделка.

„След изборите миналата година Лукашенко се сблъска с безпрецедентен натиск у дома, който доведе до нарастваща зависимост от Москва, което предложи на Путин допълнителен лост“, казва Павел Хавличек, изследовател в Асоциацията за международни отношения, базиран в Прага мозъчен тръст.

„Лидерите вече са се срещали пет пъти от началото на годината, но темата е една и съща: Беларус иска финансова помощ и плаща много повече от лихви: дългът по същество ще бъде изплатен със суверенитет“, заключава той.

В опасност ли е суверенитетът на Беларус

Русия от години субсидира беларуската икономика, като позволява главно износа на евтин петрол за Беларус, който след това се рафинира и продава на западните пазари със значителна надценка. Освен това Кремъл е предоставил заеми на стойност най-малко 1,5 млрд. долара, както и военна помощ.

Всичко това ще си има цена.

Въпреки че Путин и Лукашенко не са признали публично, че обсъждат въпроса за политическата интеграция, руският президент намекна, че иска да постави „икономическа основа“ за все по-тесен съюз.

Според Хавличек, докато за Путин интеграцията с Беларус е стратегически избор за по-добра подготовка на страната му за конфликт със Запада, процесът на интеграция може да доведе до „краен контрол върху процеса на вземане на решения в Минск и загубата на суверенитет на много нива“.

По всяка вероятност Беларус ще остане формално независима страна, но широко интегрирана в руската икономика и правна система. Това не означава обаче, че Русия няма да поеме политически контрол над Беларус на някакъв етап в бъдеще.

„Въпросът е какво е възможно? Удобно ли е Русия да превърне Беларус в един от своите региони?“, пита се Брагироли.

„В момента вероятно не“, казва той, отговаряйки на собствения си въпрос. „Защото [миналогодишните] протести бяха срещу Лукашенко, а не срещу Русия. За повечето беларуси Русия остава сестринска нация и превръщането на Беларус в Русия всъщност не би помогнало за братството между двете нации“, допълва той.

„Мисля, че това, на което можем да станем свидетели, е прогресивно сливане. Най-добрият сценарий за Русия би бил Лукашенко да бъде държан като ранено, хванато в капан животно, изключително слабо, което е там заради руската защита“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
по всяка вероятност нема има повече никви Беларусове, Аермении нит Украинови и тем подобни недоразумения на държави с 30г. история, време беше тия просто да се зачеркнат и отиват там дет им е мястото и дет винаги са били ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Русия си гледат своите интереси вкл. своята демография. За разлика от нас, които прогонихме 2 млн българи в чужбина, нямаше никаква държавна политика за българите в Украйна/Молдова. Можеше поне 200-300хиляди души да бяха привлечени оттам. Резултатът е 5,8млн души население, от които 2 млн пенсионери, 1 млн ***, 200 хил турци и останалите 2,6млн са етнически българи под 60години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
А какво ще кажете България да се интегрира с турция? Не искате, а аз вероятно най-много от всички. русия владее Беларус от 300 години, като през последните 2 века налага руския език , Направи го единствен държавен език и отчасти успя да ги русифицира. Въпросът е обаче, че в момента повечето от половината белоруси не желаят интеграция с русия, но няма как да изразят това. Както и да е, ако сънищата на путин се сбъднат ще получи територията и 5 млн пенсионери. Останалите просто ше изселят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
markov
преди 2 години
И аз си помислих същото .......ЕС отне суверинитета на почти всички източно европейски държави вкл. и България но виж Русия няма право по същия начин да приобщи някого......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
mick
преди 2 години
Ау колко лошо, ние сме в ЕС.. и сме просто територия...спускат ни директиви, дават ни помощи колкото да не умрем от глад.. източват ни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още