IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси защита от Китай за газовите си полета под санкции

Според източници договорените увеличени доставки на газ ще дойдат от находища, чийто добив е ограничен от САЩ

12:58 | 09.02.22 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще опита да защити газовите полета, поставени под санкции от САЩ заради анексирането на Крим, с помощта на Китай, пише Ройтерс. В края на миналата седмица двете страни подписаха редица споразумения, включително и в областта на енергетиката.

Споразумението между китайската CNPC и "Газпром" предвижда увеличаване на доставките с още 10 млрд. куб. метра до 48 млрд. куб. метра годишно през следващите години. За целта обаче освен разработка на находища, трябва да бъде изграден капацитет за преноса.

Русия е третият по обем доставчик на газ за Китай. Москва се опитва да изгради по-топли отношения с Поднебесната империя - най-големия енергиен потребител в световен мащаб, за да намали зависимостта си от Европа за продажбата на газа. През 2021 г. "Газпром" изнесе над 170 млрд. куб. метра газ за европейските си клиенти.

На този етап "Газпром" не коментира източник на газа за Китай. Два източника на Ройтерс са категорични, че става въпрос за полета в Сахалин, включително и в Охотско море, чието разработване  е под санкциите на САЩ от 2015 г.

Санкциите забраняват на чужди компании да добиват въглеводороди от тези полета, както и износа на газ. Ако реши да използва точно тези находища, "Газпром" вероятно е намерил начин да заобиколи ограниченията, посочва Ройтерс.

По данни на руската компания запасите в полето Южно Кринское в Охотско море са около 711 млрд. куб. метра газ, 111,5 млн. тона газов кондензат и около 4 млн. тона петрол. Вероятно то ще влезе в експлоатация през 2023-2024 г.

На Сахалин се разработва и проект за втечен газ, който да влезе в експлоатация през 2028 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Нали си наясно, че кеф цена няма. Нека да ти припомням всеки ден че русия трябва да бъде заличена, а ти както искаш ме диагностицирай. Човек все пак трябва да взема страна във вечната борба на доброто със злото. Наясно съм че в случаят в случаят двубоят е между злото с най-голямото зло на земята и не е лицеприятно, но не е късно и ти да се определиш. Не стой като някакъв мораленхермафродит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Остави ги тия, живеят в Метавселената. На пресечката срещу двореца на Путин и щатската абмасада, до спирката зад Халите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Бе на теб ти е фалирал мозъка като гледам .....аи със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно че руснаците фалираха, но виж го от добрата му страна. Няма да те поучавам, само ти подсказвам че няма по-отзивчиви жени от фалирали рускини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Стоенчик не се напъвай .......писанията ти под всяка статия дето с споменава Русия са десетки. С само глупости. Жива патология. Взимай мерки че почти си изперкал от толкова злоба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Можеш да споделиш преживяванията си от Свети Наум. Леченито ти имаше ли ефект? Като гледам лекарите не са успели да подтиснат внушенията ти за величието на русия. Не губи кураж, смени ако е необходимо лекарствата и се моли на св. Антоний. Нека даде мир на душата ти и проясни разсъдъка ти. Както виждам можеш и без тях, но искренно ти пожелавам да те споходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 2 години
Тя Русия не фалира , ама фалираха руснаците . Виз за дворци за Путин пари винаги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Намери си дружка да си хортувате, колко велика е русия. Нещо против това, че руските процесори са 3-4 поколения след водещите? Те са над 20 нм технология, светът мина на 7 нм. И викаш от плочи с дървесни частици много печелят? Пък от торове да знаеш какви суми прибират. Пък от житото, което изнасят и от което не остава нищо за производителите, защото транспортните разходи са огромни. Ти наистина ли не знаеш, че общият износ на русия ведно нефт, газ, метали и всичко останало е по-малък като парична сума от този на Холандия? Не знаеш, ама що ли ти и трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
markov
преди 2 години
Да така се получава. Руснаците не им се напъва и си бяха доволни на статуквото .....ама *** от САЩ и ЕС голямо ръгане ги ръгат да се размърдат. Собствена система за разплащания, собствени процесори, от вносител станаха износител на храни, превзеха пазарите на изкуствени торове , плочи от дървесни частици, ламели и т.н. ....... Тия ако продължават още така ще ги направят отново икономическа свръх сила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Стоенчик я кажи кога ще фалира Русия или пък Газпром да се посмеем пак .....аман от глупости. Дано някои да ти плаща щото ако тролиш безплатно си направо за Свети Наум ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още