IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

64-километров руски военен конвой наближава Киев

САЩ обявиха 12 руски дипломати от ООН за персона нон-грата, Зеленски призова за глобална зона за забранена за полети за Русия

07:12 | 01.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES</em></p>

Снимка: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Руските атаки срещу източния украински град Харков и столицата Киев продължиха и във вторник вечерта. Според изявления на кмета на Харков Игор Терехов руските военни взривяват трансформаторни станции там, пише агенция „Укринформ“. Твърди се, че това води до проблеми с електрозахранването и водоснабдяването. Новинарската агенция „Униан“ съобщава, че са разрушени горните етажи на две високи сгради. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Съобщава се също, че руските войски продължават да се придвижват към столицата Киев. Ситуацията остава напрегната, написа украинският генерален щаб на страницата си във Facebook. По данни на Държавната информационна служба на Украйна атака е започнала и в южния украински град Херсон.

Сателитни снимки показват руски конвой, който се простира на десетки километри и бавно напредва към украинската столица. Според украинския генерален щаб Москва прегрупира силите си за нападение на Киев и други големи градове. Това става на фона на международните ответни мерки срещу Русия, които продължават да се трупат, предаде AFP.

Данните са от нови сателитни снимки на компанията Maxar. Предполага се, че колоната е дълга около 64 километра. На по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени и допълнителни наземни сили и хеликоптери.

Конвоят от техника преди Киев „се простира от района около летище Антонов (на около 25 км от центъра на Киев) на юг до около Прибирск" на север, добави тя.

Летище „Антонов“ от началото на инвазията на Русия в Украйна е сцена на насилствени сблъсъци. Войските на Путин се опитват да превземат тази стратегическа инфраструктура, която би спомогнала за боевете в Киев.

Генералният щаб на украинската армия заяви, че руските сили са се прегрупирали през последните 24 часа, събирайки бронирана техника и артилерийски оръжия, „предимно за да обградят и поемат контрола над Киев и други големи градове на Украйна“.

Москва се готви да започне нова масирана военна атака над Киев. Това сочат данните на AFP, получени от два източника - дипломатически и свързан със сигурността.

Руската колона е напреднала с около 5 километра към Киев, съобщи високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Защитниците на столицата, които бяха под полицейски час целия уикенд, са издигнали импровизирани барикади и са препрограмирали обществени електронни табели, за да предупредят руснаците, че ще бъдат посрещнати „с куршуми".

И макар много техника и хора да са съсредоточени преди Киев, то атаките и в останалите украински градове не стихват.

Според Игор Колихаев, кмет на Херсон, руската армия е инсталирала контролно-пропускателни пунктове на всички входове на неговия град. Но, увери той, „Херсон остава украински" и „ще може да устои".

Подобна е ситуацията и в Харков, където руска атака е убила няколко цивилни, включително деца: кметът на втория по големина украински град Игор Терехов, цитиран от украински медии, каза, че бронирани машини и руски танкове са „навсякъде близо до града".

Според специалната мисия на ОССЕ в понеделник в близост до тези два града са прозвучали множество експлозии. Атаки е имало и по жилищни сгради, съобщи информационната агенция „Интерфакс-Украйна“.

Изправен пред опасността от големи битки за контрол над Киев, президентът Владимир Зеленски призова международната общност да „обмисли пълно затваряне на небето за руски ракети, самолети и хеликоптери“.

„Това зло, въоръжено с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. И икономически унищожено, за да покаже, че човечеството е способно да се защитава", каза той във видео, публикувано във Facebook.

„Трябва да откажем на тази страна достъп до всички пристанища, канали и летища в света", каза той във видеоклип, разпространен във Facebook в понеделник вечерта. Той призова международната общност „да обмисли пълно затваряне на въздушното пространство за руски ракети, самолети и хеликоптери", но не уточни как може да се приложи подобна мярка.

Правителството на САЩ отхвърли създаването на забранена за полети зона над Украйна. Президентът Джо Байдън не възнамерява да изпраща американски войски във война с Русия, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки в понеделник, още преди видеопосланието на Зеленски. Създаването на забранена за полети зона би било стъпка в тази посока, каза тя, тъй като тя ще трябва да се прилага по съответния начин. „Това би наложило използването на американски военни сили за прилагането му, което би означавало потенциален пряк конфликт и потенциална война с Русия, в която не искаме да участваме", каза Псаки.

Повече от шест милиарда долара от САЩ

САЩ обаче планират да предоставят на Украйна пакет от помощи в размер на няколко милиарда долара. Целта е да се окаже хуманитарна, икономическа и военна помощ на завладяната страна. Правителството е поискало от Конгреса 6,4 млрд. долара (5,7 млрд. евро) за хуманитарна, икономическа и военна помощ, заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър, който е съмишленик на Байдън. Пакетът е отделен от спешната военна помощ в размер на 350 млн. долара, която Байдън разпореди в събота вечерта.

По данни на ООН досега при руската атака са загинали над 100 цивилни. Освен това са ранени повече от 300 минувачи, съобщава офисът на комисаря на ООН по правата на човека Мишел Бачелет в Женева.

В понеделник Зеленски обвини Русия, че „бомбардира и обстрелва" украинска територия, за да окаже „натиск" върху Киев по време на преговорите за прекратяване на огъня. Обръщайки се към руския си противник във войната Владимир Путин, той каза: „Не си губете времето". В понеделник преговарящите от двете страни се срещнаха за първоначални разговори в съседна Беларус.

Междувременно украинската посланичка в САЩ Оксана Маркарова обвини Русия, че е използвала в понеделник вакуумна бомба в Украйна.

"Те използваха днес вакуумната бомба, която е забранена от Женевската конвенция", каза Маркарова след среща с американски конгресмени.

Украинската дипломатка отбеляза, че Украйна работи активно с правителството на американския президент Джо Байдън и с американския Конгрес, за да може да се сдобие с повече оръжие и по-строги санкции срещу Русия.

"Те трябва да си платят, да платят тежка цена", изтъкна Маркарова пред журналисти след срещата с конгресмените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Цялата пPocия е изградена върху лъжи. Империя на злото! Последната лъжа - уж някакви преговори, колкото димка, която да се преструктурират и да влезе и лукашенко. Изхвърлянето от всичко и отвсякъде по цял свят ще е толкова мощно, че opките ще мечтаят за студената война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Победителите не ги съдят. А ако се опитат, дръпнат ли шалтера, пухкавите европейци ще поемат масово към 4-ти километър... Зад Халите мястото ще поеме само шепа хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Късия тръгна ва банк и прати още пушечно месо... военнопрестъпника го чака трибунал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още