fallback

Зеленски: Днес две ракети убиха десетки в центъра на Харков

Докажете, че наистина сте с нас и сте европейци, каза украинският президент пред евродепутатите

14:06 | 01.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Две ракети са паднали днес в центъра на втория по големина украински град Харков и са убили десетки мирни граждани, каза в обръщението си към депутатите в европейския си парламент украинският президент Володомир Зеленски, след като вчера страната му подаде молба за кандидатстване за членство към Европейския съюз, а осем страни призоваха за незабавното ѝ приемане. 

„Тази сутрин се случи нещо трагично. Две ракети паднаха в центъра на Харков. Харков е прекрасен град, в него има около 20 университета. Той е пълен с млади хора, винаги е отдавал почит на младостта. В него се намира и най-големият площад в Украйна – „площад на Свободата“. Две ракети паднаха там и убиха десети. Това е цената на свободата“, каза президентът.

От днес всеки един площад в страната, независимо какво официално име носи, ще бъде наричан „Площад на свободата“, каза Зеленски.  „Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи. Вчера 16 деца бяха убити. Путин ще продължава да твърди, че това е специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Има ли обаче деца, там където има военна инфраструктура?“, попита държавният глава на намиращата се във война страна.

 

Missile attack on the Kharkiv regional administration, Sumska 64. Grad shelling at residential areas. Putin now in total war with Ukraine. pic.twitter.com/eXyfA4E4YI

— Maria Avdeeva (@maria_avdv) March 1, 2022

В началото на обръщението си той призна, че за него е трудно да се обръща към депутатите с „Добър ден“ или „Добро утро“, защото по думите му всеки ден за някои хора не е добър и може да е последният им ден. „Днес се изказвам от името на моите съграждани, които защитават страната си, като плащат най-високата цена… Усещам общата нагласа – вие сте единни, държавите от ЕС. Хиляди вече са убити. Имахме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва. Това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата, заради желанието да сме равни, ние жертваме украинския народ – това е най-високата цена, която можем да платим“, каза още Зеленски.

Често се казва, че Украйна е изпрала по пътя към Европа, добави той. „Искам да чуя това и от вас. За да можем всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор.

Ние се борим за нашите права и свободи – това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес доказваме и демонстрираме това. Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме нашата сила. Ние сме точно като вас. Докажете, че вие сте с нас, докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че наистина сте европейци. Тогава светлината ще възтържествува над мрака, а животът ще възтържествува над смъртта“, завърши Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback