IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Западните страни се държат като бандити*

Италия иска механизъм за таван върху цените на руските енергийни доставки

12:56 | 05.03.22 г. 20
<p>
	Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: EPA/БГНЕС

Кремъл съобщи в събота, че западните страни се държат като бандити, но Русия е твърде голяма, за да бъде изолирана, а светът е много по-голям от само САЩ и Европа, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Западът се е впуснал в „икономическо бандитство“ срещу Русия и че Москва ще отговори. Той не уточни какъв ще бъде отговорът, но заяви, че ще е в съответствие с руските интереси.

„Това не означава, че Русия е изолирана“, каза Песков пред репортери. „Светът е твърде голям, за да могат Европа и Америка да изолират една страна, и още по-малко толкова голяма страна като Русия. Има много повече страни в света“, допълни той.

Песков заяви, че канали за диалог между Москва и Вашингтон все още съществуват. 

Той обаче допълни, че ако САЩ наложат санкции върху енергийния износ на Русия, това ще предизвика сериозно сътресение на енергийните пазари.

На въпрос за подписания от президента Владимир Путин закон, който затяга наказанията за дискредитиране на руските въоръжени сили, Песков заяви, че такива закони трябва да се спазват. 

Законът беше въведен спешно в извънредна ситуация, защото Русия е изправена пред безпрецедентна информационна война, започната от Запада, допълни говорителят на Кремъл. 

Според него един ден чуждестранните компании ще се завърнат в Русия, въпреки че някои от тях ще открият, че други са заели мястото им. 

"Русия... има интерес да бъде привлекателна за инвестиции. Да, сега едва ли можем да кажем, че сме привлекателни за инвестиции, но времената бързо се променят", заяви Песков. 

"Време на увеличаващ се икономически растеж ще замени това време. И време, в което същите тези компании отново ще се върнат на пазара и ще бъдат по-заинтересовани да наваксат пропуснатото и да възстановят позициите си", допълни той. 

"В някои области, ние наистина ги чакаме [компаниите]. На други места няма да ги чакаме особено, тъй като местата им ще бъдат заети от компании от други страни", каза говорителят на Кремъл. 

Междувременно италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани съобщи в интервю за вестник Corriere della Sera, че премиерът Марио Драги ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, за да обсъдят как да се смекчи зависимостта на континента от руските газови доставки.

„Ще отидем в Брюксел, за да обсъдим възможен механизъм за таван върху цените на руските енергийни доставки, което означава цена, над която европейските оператори не могат да купуват“, съобщи Чинголани. Опасенията от нарушаване на потоците генерират допълнителни печалби за Газпром, а това е в ущърб на всички, допълни той.

Италия внася почти всичкия си газ, като около 40% идват от Русия. След като цените на горивото в Европа нараснаха с 60% от началото на годината, страната е изправена пред криза на разходите за живот на фона на рекордна инфлация.

Италия работи по план, който може да я направи независима от руските газови доставки до две-три години, заяви Чинголани.

Страната е готова да увеличи вноса от страни като Азербайджан и Алжир, каза Драги пред депутати в Рим този месец.

Страната иска също след време да удвои капацитета на Трансадриатическия газопровод в Адриатическо море, да разшири капацитета си за внос на втечнен природен газ и да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 2 години
Ну погоди! Какво друго да каже гОркия, с това розово кейсче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
wag1111
преди 2 години
Никой от големите на запад няма да си сложи сам въжето. Ти как го виждаш заради някоя друга държава да си затворят и без това трудно конкурентните отрасли. В тази ситуация интереса е на първо място. Войната не я започна Русия, а Украйна като предния ден започна интензивен обстрел на двете отцепили се републики Луганск и Донецк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
wag1111
преди 2 години
Че те са си такива. Да конфискуваш на някой еи така кинтите без пречинно(малко на комунизъм заприличва). Русия пак, ще си изнася. Няма икономика която да няма нужда от определен ресурс дали Китай, дали някой друг това трудно може да се спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Mного просто- изправна страна са по договорите за доставка на руски природен газ и след като насрещната страна - контрагент, НЕ ЖЕЛАЕ разтрогването. или предсрочното прекратяване на действието на договора, НЕ уведомява ЕС със специално писмо, че е налице форсмажорно обстоятелство- напр. война;0- заради което е необходимо да се прекрати доставката на газ, то тогава договорът ПРОДЪЛЖАВА да е действащ- поради желанието И НА ДВЕТЕ СТРАНИ ПО НЕГО да се продължи действието му;0 С две думи- И ДВЕТЕ СТРАНИ имат икономически интерес от продължаване на действието на договора, а не от неговото прекратяване;0 Така, че- тук няма ''лицемерие'', а търговски интерес- моралните/ етичните категории, с които някои руски застъпници обосновават действието/ прекратяването на договорите, са просто смешни;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
То е ясно че Русия е за не - Въпроса е защо ЕС се правят на ощипани и не спират газа и петрола след като се кълнат в европейските ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Невидимата ръка на пазара ликвидира видимата ръка на военната агресия само за 1 седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И аз съм ''За'', ама РУСИЯ Е ЗА ''НЕ''- написах в предишния си коментар защо;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
*** наглия бокл*ук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Никой не се опитва да изолира Русия от света. Руснаците са свободни да сключват съюзи и да правят бизнес с който си искат, но не и със Запада. Тъй като не ни харесват, да се събират с народи които са им приятни и да не ни занимават. На всички ни писна от вечните им оплаквания, заплахи и претенции. Приятно им изкарване със китайци, индийци и мюсулманските катуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Аз съм напълно ЗА ЕС да отреже газта и петрола защото това е пълно лицемерие което правят - Хем се възмущават как умират невинни хем дават пари на този който започна войната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още