fallback

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за провал на евакуацията на цивилни

Опитите на Зеленски да получи помощ от НАТО не са от полза за преговорите, заяви Сергей Лавров

16:42 | 05.03.22 г. 17

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в събота в провал да осигурят безопасно преминаване на цивилни, бягащи от двата обсадени и бомбардирани от руските сили града Мариупол и Волноваха в десетия ден от войната, която предизвиква най-голямото хуманитарно бедствие в Европа от десетилетия, предава Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че частите му са отворили хуманитарни коридори близо до двата града.

Но в Мариупол градският съвет съобщи, че Русия не спазва примирието и поиска от местните жители да се върнат в убежищата, за да изчакат допълнителна информация за евакуацията.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е разбрал, че евакуацията на цивилни от Мариупол и Волноваха няма да започне в събота. 

Руското министерство на отбраната обвини украински „националисти“, че не позволяват на цивилните да напуснат, съобщава РИА „Новости“.

Южният пристанищен град е подложен на ожесточени бомбардировки, които са знак за стратегическото му значение за Москва заради позицията му между контролираната от сепаратисти Източна Украйна и Крим, който Москва откъсна от Украйна през 2014 г.

„Тази нощ артилерийският обстрел беше по-тежък и по-близък“, съобщи служител на „Лекари без граници“. Все още няма ток, вода, отопление и телефонни връзки, а храната е оскъдна.

Украинското правителство съобщи, че планира да евакуира около 200 хил. души от Мариупол и 15 хил. от Волноваха. Само 17 души обаче са евакуирани от Мариупол в събота, а нито един човек не е напуснал Волноваха, съобщи ТАСС, позовавайки се на проруски отцепници.

Хуманитарно бедствие

Въпреки плановете за ограничено примирие руското министерство на отбраната съобщи, че широката офанзива ще продължи в Украйна, където то отрича да стреля срещу цивилни и определя действията като „специална военна операция“.

Руските сили извършват удари срещу военна инфраструктура, а сили на контролирания от сепаратистите Донецк затягат обсадата на Мириупол, съобщи говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

Хуманитарни организации предупредиха за хуманитарно бедствие в страната. Броят на бежанците може да нарасне до 1,5 млн. души до края на уикенда спрямо 1,3 млн. в момента, съобщи в събота ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците.

Британското разузнаване съобщи в събота, че като цяло руските въздушни удари и артилерийски обстрел през последните 24 часа са били по-малко в сравнение с предходните дни макар да се смята, че руските сили напредват в южната част на Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на посещение в Полша в събота и трябва да обсъди сигурността и хуманитарната помощ с полски представители. Полша приема голямото мнозинството от бягащите от Украйна хора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви междувременно в събота, че опитът на украинския президент Володимир Зеленски да получи директна помощ от НАТО в конфликта между техните страни не е от полза за преговорите, предава Ройтерс.

"Постоянните гневни изявления на господин Зеленски не повишават оптимизма“, каза Лавров пред репортери. Той спомена конкретно силната критика на Зеленски към западния военен алианс в петък заради отказа му да се намеси в конфликта като предотврати възможността руски ракети и военни самолети да използват украинското въздушно пространство.

„Въпросът ми е – ако той е толкова разочарован, че НАТО не се е намесила на негова страна, както се е надявал, значи очаква да разреши конфликта, като въвлече НАТО във всичко това, а не чрез разговори“, заяви Лавров.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е готов за разговори с Лавров, но само, ако те са „значими“.

Руска и украинска делегация от Москва и Киев проведоха два кръга с преговори, последният от които се състоя в четвъртък, след което заявиха, че са се договорили за необходимостта от създаването на хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни, но нищо повече.

Лавров каза, че Москва е готова за трети кръг, но не е получила нови дати от украинската страна, която според него си измисля претекст да отлага процеса.

Кремъл съобщи в петък, че напредъкът в преговорите ще зависи от реакцията на Киев на позицията на Москва за това как да приключи войната, която е била предадена на Украйна в четвъртък.

Конфликтът разтърсва и международната дипломация за иранската ядрена програма, една от малкото области, в които Русия и САЩ работят заедно за ограничаване на иранския план според подозренията на Запада за разработване на ядрени оръжия.

Лавров каза в събота, че новите западни санкции, наложени на страната му, се превръщат в препятствие за постигането на ядрена сделка с Иран.

Високопоставен ирански представител заяви пред Ройтерс, че руската позиция не е от полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
fallback