IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за провал на евакуацията на цивилни

Опитите на Зеленски да получи помощ от НАТО не са от полза за преговорите, заяви Сергей Лавров

16:42 | 05.03.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в събота в провал да осигурят безопасно преминаване на цивилни, бягащи от двата обсадени и бомбардирани от руските сили града Мариупол и Волноваха в десетия ден от войната, която предизвиква най-голямото хуманитарно бедствие в Европа от десетилетия, предава Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че частите му са отворили хуманитарни коридори близо до двата града.

Но в Мариупол градският съвет съобщи, че Русия не спазва примирието и поиска от местните жители да се върнат в убежищата, за да изчакат допълнителна информация за евакуацията.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е разбрал, че евакуацията на цивилни от Мариупол и Волноваха няма да започне в събота. 

Руското министерство на отбраната обвини украински „националисти“, че не позволяват на цивилните да напуснат, съобщава РИА „Новости“.

Южният пристанищен град е подложен на ожесточени бомбардировки, които са знак за стратегическото му значение за Москва заради позицията му между контролираната от сепаратисти Източна Украйна и Крим, който Москва откъсна от Украйна през 2014 г.

„Тази нощ артилерийският обстрел беше по-тежък и по-близък“, съобщи служител на „Лекари без граници“. Все още няма ток, вода, отопление и телефонни връзки, а храната е оскъдна.

Украинското правителство съобщи, че планира да евакуира около 200 хил. души от Мариупол и 15 хил. от Волноваха.
Само 17 души обаче са евакуирани от Мариупол в събота, а нито един човек не е напуснал Волноваха, съобщи ТАСС, позовавайки се на проруски отцепници.

Хуманитарно бедствие

Въпреки плановете за ограничено примирие руското министерство на отбраната съобщи, че широката офанзива ще продължи в Украйна, където то отрича да стреля срещу цивилни и определя действията като „специална военна операция“.

Руските сили извършват удари срещу военна инфраструктура, а сили на контролирания от сепаратистите Донецк затягат обсадата на Мириупол, съобщи говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

Хуманитарни организации предупредиха за хуманитарно бедствие в страната. Броят на бежанците може да нарасне до 1,5 млн. души до края на уикенда спрямо 1,3 млн. в момента, съобщи в събота ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците.

Британското разузнаване съобщи в събота, че като цяло руските въздушни удари и артилерийски обстрел през последните 24 часа са били по-малко в сравнение с предходните дни макар да се смята, че руските сили напредват в южната част на Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на посещение в Полша в събота и трябва да обсъди сигурността и хуманитарната помощ с полски представители. Полша приема голямото мнозинството от бягащите от Украйна хора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви междувременно в събота, че опитът на украинския президент Володимир Зеленски да получи директна помощ от НАТО в конфликта между техните страни не е от полза за преговорите, предава Ройтерс.

"Постоянните гневни изявления на господин Зеленски не повишават оптимизма“, каза Лавров пред репортери. Той спомена конкретно силната критика на Зеленски към западния военен алианс в петък заради отказа му да се намеси в конфликта като предотврати възможността руски ракети и военни самолети да използват украинското въздушно пространство.

„Въпросът ми е – ако той е толкова разочарован, че НАТО не се е намесила на негова страна, както се е надявал, значи очаква да разреши конфликта, като въвлече НАТО във всичко това, а не чрез разговори“, заяви Лавров.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е готов за разговори с Лавров, но само, ако те са „значими“.

Руска и украинска делегация от Москва и Киев проведоха два кръга с преговори, последният от които се състоя в четвъртък, след което заявиха, че са се договорили за необходимостта от създаването на хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни, но нищо повече.

Лавров каза, че Москва е готова за трети кръг, но не е получила нови дати от украинската страна, която според него си измисля претекст да отлага процеса.

Кремъл съобщи в петък, че напредъкът в преговорите ще зависи от реакцията на Киев на позицията на Москва за това как да приключи войната, която е била предадена на Украйна в четвъртък.

Конфликтът разтърсва и международната дипломация за иранската ядрена програма, една от малкото области, в които Русия и САЩ работят заедно за ограничаване на иранския план според подозренията на Запада за разработване на ядрени оръжия.

Лавров каза в събота, че новите западни санкции, наложени на страната му, се превръщат в препятствие за постигането на ядрена сделка с Иран.

Високопоставен ирански представител заяви пред Ройтерс, че руската позиция не е от полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 3
stigabe
преди 2 години
не могат да дадат смислен отговор те са тук са спамят , обиждат и да се опитват да подържат пропагандата с която е залято населението(овцете)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
А сега де... Да попитам и аз орден шпиц командосите под мене. Какво печели Русия, ако не се авакуира цивилното население? Говорете хле.барки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
stigabe
преди 2 години
и все пак някои от вас които бранят така ревносно украйна би ли споделил какво печели русия като не се авакуира цивилното население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Лъжите и измислиците запази за някъде другаде, Митьо. Црлия ви Мордор е изграден върху лъжи. Лъжа след лъжа, после нова лъжа и така. Нещо картата на Украйна не си виждал, а? Още нито един голям град не са превзели въпреки масираните бомбардировки. Великата пиянска армия се оказа велик резил. А пиянската ви държава вече е изхвърлена от цял свят, скоро и редовия пияница ще усети вдни благони. Впрочем, кво става с руските акцийки ? Или са не питам, муахахахааа! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Тъй де, кога в Окраината е имало бандеровци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ватенков, ти или си безумно нагъл или безумно кух. Провалът на евакуацията на мините хора е трагедия. Но нека да помислим за кого е ИЗГОДНО цивилните да НЕ се евакуират, но да останат в града? За руснаците ли? Не - защото на тях цивилните им ПРЕЧАТ !!! Трябва да атакуват и обстрелват внимателно, за да избягват жертви сред населението, за да не ги обвинят в геноцид... и без това озверялата пропаганда на "запад" ги обвиняват в какво ли не. Тоест руснаците имат интерес цивилните да НАПУСНАТ обсадения град. Същевременно провалът на евакуацията е изгодно за украинските сили - по ТОЧНО СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ !!! Тъкмо днес украинската хунта окончателно се демаскира като нечовешка, тя не жали дори собствения си народ, дори жени и деца, използва ги като жив щит !!! Окончателното и унищожение е въпрос на дни - от Съвета за национална сигурност на Украйна признават, че 40% от територията на страната е превзета, 75% от армията е небоеспособна, а въоръжените сблъсъци между нацистките формирования и украинската редовна армия зачестяват !!! Армията се опитва да защити гражданите, бандеро-нацистите се държат като талибански терористи !!! Или ти ще кажеш, че мените и децата от Мариупол доброволно са останали, за да бранят с телата си храбрите бандеровци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Няма смисъл той е или платен копейкин или гледа само руска телевизия. И в двата случай е предател ! Последните 4 войни България винаги беше агресора тоест този който първи започва война и последствията бяха катастрофални. Радвам се,че сега сме на добрата страна и НЕ нападаме първи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Зеленски е евреин. Да тегли бърз кредит от Израел и да разполага ракетен щит и руските ракети да стават на талашит. Ще продължат да стрелят докато на руския народ му писне и обеси Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
valentino29
преди 2 години
Сам ли си слагаш плюсчето!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Няма да нападаме Украйна", "няма да стреляме по жулищни райони", не сме ние в Крим", "не свалихме малайзийския самолет" и тн. Всичко, идващо от пPocия е река от лъжи. Вече никой не ви вярва, всички сте лъжци, започвайки от дребния ви вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още