IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спря огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха*

Над 1,2 млн. души са напуснали Украйна от началото на руското нашествие

10:17 | 05.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия обяви частично прекратяване на огъня в два обсадени града – Мариупол и Волноваха в Донецка област, и съобщи, че създава хуманитарни коридори, за да позволи на цивилни да напуснат двата града, които са ключови цели в руското нашествие срещу Украйна, започнало на 24 февруари, предават световните медии.

Руската агенция Интерфакс съобщи, че руските сили ще въведат „спокоен режим“ от 10 ч. московско време в събота, за да позволят на хората да напуснат Мариупол, пристанищен град в Азовско море, и източния украински град Волноваха.

„Бяха договорени хуманитарни коридори и маршрути за напускане с украинската страна“, съобщи руското министерство на отбраната в комюнике.

„Днес, 5 март, от 10 ч. московско време, руската страна обявява „спокоен режим“ и отваря хуманитарни коридори за цивилни от Мариупол и Волноваха“, се казва в съобщението.

Представители на Мариупол, който е с население от около 500 хил. души, съобщиха, че през последните пет дни градът е бил подложен на почти безспирни бомбардировки от руските позиции, в резултат на което по-голямата част от населението е останала без ток, отопление и вода.

Ако Мариупол падне, това ще даде на Русия контрол върху един от най-големите пристанищни градове в Украйна и ще създаде сухопътен коридор между Крим, който Русия анексира през 2014 г., и подкрепяните от Русия области Луганск и Донецк.

Волноваха е по-малък град, който се намира северно от Мариупол и също преживява тежки сблъсъци от началото на нашествието. Градът е ключов, тъй като се намира на път между Мариупол и контролирания от Русия Донецк.

Въпреки обявяването на временно примирие в двата града, войната в Украйна продължава, пише ВВС.

Украински медии съобщават за експлозии и предстоящи въздушни нападения в редица градове в десетия ден от инвазията на Русия.

Артилерийският обстрел на източния град Суми, който сега е обграден от руски войски, започна в 5 ч местно време в събота, съобщи информационния канал Ukraine-24.

Kyiv Independent информира, че са чути няколко експлозии в Харков. Местни жители, които потърсили убежище в гарата, съобщиха в Twitter, че ракети са ударили перона още в 3 ч. местно време в събота.

Kyiv Independent съобщава в Twitter и за предупреждения за въздушни удари срещу столицата Киев, както и градовете Суми, Житомир и Чернигов, а властите в града са призовали хората да отидат в най-близкото скривалище.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците около 1,2 млн. души вече са напуснали Украйна заради руското нашествие, като над половината от тях са се насочили към съседна Полша. Украйна Украйна

Към 3 март, последната дата, за която са налични данни, около 650 хил. души са пристигнали в страната, а 150 хил. са преминали в Унгария. Останалите са се отправили към други европейски страни. Съседните Молдова, Словакия и Румъния са приели следващите най-големи групи бежанци.

ООН счита, че 4 млн. души може да напуснат Украйна с развитието на ситуацията. Преди нашествието общото население на страната беше около 44 млн. души.

Сенатът на САЩ покани украинския президент Володимир Зеленски да говори по Zoom, съобщават световните агенции.

Зеленски поддържа връзка с американския президент Джо Байдън, но това ще бъде първия път, в който Сенатът като цяло ще говори с украински лидер от началото на руското нашествие преди повече от седмица.

Миналата седмица американският посланик в Украйна Оксана Маркарова се срещна с членове на Сената и съобщи, че страната спешно се нуждае от още доставки, за да се бори с Русия.

На среща в петък съюзниците от НАТО отхвърлиха призива на Украйна за установяване на забранени за прелитане зони, като заявиха, че увеличават помощта, но пряката намеса може да влоши още повече ситуацията. 

"Имаме отговорност... да предотвратим ескалация на тази война отвъд Украйна, защото това ще е още по-опасно, по-опустошително и ще причини още по-голямо човешко страдание", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Зеленски определи срещата като "слаба" и "объркана". "Ясно е, че не всички смятат битката за свободата на Европа за водеща цел", посочи той. "Всички хора, които ще умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас. Заради вашата слабост, заради вашата липса на единство", добави разгневеният Зеленски. 

Украинският президент говори пред големи демонстрации в подкрепа на Украйна в редица градове в Европа, включително в чешката столица Прага и в грузинската Тбилиси. 

Той предупреди демонстрантите, че "ако Украйна не оцелее, цяла Европа няма да оцелее". 

Но в сръбската столица Белград около 4000 души се включиха в проруско шествие, което стигна до паметника на руския цар Николай II до руското посолство.  Сърбия Сърбия

Демонстрантите изпяха сръбския и руския химн и носеха руски знамена и снимки на президента Владимир Путин. Много от протестиращите носеха и плакати с буквата Z на тях - символ, който може да бъде видян на руските танкове в Украйна. 

По-рано в петък Вучич заяви пред украинския посланик в Сърбия, че Белград уважава международното право и териториалната цялост на Украйна и че е готова да предостави хуманитарна помощ и да приеме бежанци. 

Сърбия, която разчита на Москва за енергийните си нужди, също така се присъедини към осъждането от Общото събрание на ООН на нападението на Русия, но отказа да въведе санкции срещу Москва. 

Националният авиопревозвач на страната Air Serbia продължава да лети между Белград и Москва и дори увеличи капацитета си, след като ЕС и Русия си наложиха взаимна забрана за достъп до въздушното си пространство. 

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още