fallback

Чехия поиска помощ от ЕС заради бежанците

В страната са пристигнали около 200 0000 украинци, около половината са деца, една трета от всички са в Прага

19:00 | 12.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Чешката република официално поиска помощ от Европейския съюз (ЕС) заради многото бежанци от войната, пристигащи от Украйна. В рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС са поискани жилищни контейнери за настаняване на до 50 000 души, съобщи в събота в Прага говорителката на пожарната команда Павла Якубкова, цитирана от DPA.

„Всяко свободно място се заема веднага", съобщава тя. Според нея има опасност скоро новопристигналите да бъдат настанявани само по спешност в спортни зали или палаткови лагери. Досега повечето от тях са били настанени в апартаменти и хотели.

Противопожарната служба отговаря за гражданската защита в Чехия. Въз основа на трафични данни от мобилните телефони властите изчисляват, че досега в Чешката република са пристигнали около 200 000 украински бежанци. По текущи данни близо 133 000 от тях вече са получили временни разрешения за пребиваване, а около една трета от всички са в Прага. Около половината от бежанците са деца. Сред възрастните преобладават жените с дял от 80%.

Междувременно днес стана ясно, че Германия ще приеме 2500 бежанци, избягали в Молдова от Украйна. Това съобщи днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, която е на посещение в Кишинев.

След като разговаря с молдовския си колега, министъра на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску, Бербок каза, че Германия ще помогне на съседните на Украйна страни да се погрижат за бежанците и през Румъния ще бъде създаден коридор за прехвърляне на бежанци в Германия, главно с автобуси. "Европа и нашата страна е солидарна с вас, ние ще приемем бежанци, пристигнали във вашата страна" каза тя.

Повече от 270 300 души са влезли в Молдова от Украйна и около 105 000 от тях са останали там. В Германия досега са регистрирани около 109 000 бежанци, съобщи в петък германското външно министерство и германските граждани са предложили за настаняването им близо 300 000 частни жилища.

Броят на бежанците, напуснали Украйна след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, вече е над 2,5 милиона души и някои градове в Източна Европа имат проблеми с настаняването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
fallback