IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 70 хил. бежанци от Украйна са влезли в България от началото на войната

В страната обаче са решили да останат под половината от тях, на първо време могат да се мобилизират около 40 хил. хотелски легла

10:33 | 12.03.22 г. 2
<p>
	Вицепремиерът Калина Константинова.<em> Снимка: БГНЕС/Зара Русева</em></p>

Вицепремиерът Калина Константинова. Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Почти 70 хил. са бежанците от Украйна, които са влезли в България от началото на войната в страната (24 февруари). По-малко от половината от тях обаче – 33 500 души, са останали в страната ни.

Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова на брифинг на кризисния щаб към Министерския съвет във връзка с бежанската вълна.

Една трета от оставащите в страната бежанци са деца, допълни Константинова.

Тя подчерта, че такава вълна не е имало от десетилетия. През 2014-2015 г. за една година в България са пристигнали 21 хил. сирийци, докато сега броят хора е повече от три пъти по-голям и то само за две седмици.

Константинова обясни, че към щаба са създадени шест работни групи – за граничен контрол, временна закрила, транспорт, настаняване, социални въпроси и заетост, публична информация. Тя подчерта, че се променя целият модел на работа с бежанците.

Ще се създаде нова софтуерна система за регистрация на хората на граничните пунктове и незабавно получаване на бежански статут. Ще бъде създаден и централизиран информационен портал на 4 езика, откъдето хората да се информират за текущата ситуация и за правата им. От утре, 13 март, стартира и гореща телефонна линия на украински език, която ще се поддържа от доброволци.

Министерският съвет отпуска помощ в размер на 40 лева на ден за нощувки и храна, които ще се предоставят на хотелиери, настаняващи и изхранващи пристигналите хора. Средствата ще са от бюджета, но може да има и европейски средства до няколко месеца, посочи вицепремиерът.

Полк. Валери Рачев, който ръководи кризисния щаб, коментира, че Агенцията за бежанците работи стационарно, което е предизвикателство и налага промяна на целия модел и начин на работа.

Той подчерта, че на границата на Украйна с Молдова и Румъния са изпратени шестима консули, които информират за това какъв брой хора пристигат и къде. Така можем да се подготвим по-нататък по веригата, посочи той.

За транспортирането има организация на три равнища – първото са 12 автобуса на Министерството на отбраната, второто е работна група „Транспорт“ към Министерството на транспорта, която има готовност да привлече частни превозвачи, за да поемат трафика при увеличаване на потока от хора. Третото ниво е на ниво области и общини за транспорт за вътрешно придвижване в съответната област и община. Там се ползват автомобили на полиция, общини, доброволци, обясни Рачев.

На първо време могат да се мобилизират около 40 хил. легла в хотелската база, допълни той.

Валери Рачев подчерта, че по-голямата част от хората идват с решения за настаняване – в хотели, в които са предварително регистрирани, или при техни близки. По думите му "няма основания за отпускане", България трябва да е готова и за още пристигащи заради подготвяното настъпление към Киев и предупрежденията за въздушни удари в цяла Украйна. Той увери, че се работи за справяне с вълната по "нормален и интелигентен начин", за да не се стига до разпъване на палатки насред кални ниви. 

Следващата седмица работните групи на щаба ще създадат решения, свързани с трудовата заетост, социалното подпомагане, здравеопазването и образованието.

На този етап няма как да се легитимира подпомагането на български граждани, които са настанили украински бежанци в домовете си, защото държавата няма как да провери дали всички тези жилища са безопасни, особено за децата, коментира Калина Константинова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Няма да се застоят много.Има шанс за бежанците с образование и квалификация да получават сравнително добри доходи и да живеят горе долу добре.Но,за тези които ще работят по фабрики и цехове (най-липсващите според работодателите) за по 900 1000лв.С такова заплащане,при сегашните условия ще си е предизвикателство за самото им изхранване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vanaia
преди 2 години
Горките хорица какво ли ще правят в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още