IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евролидерите одобриха предложението за споделен фонд за бежанците от Украйна

Парите - около 10 млрд. евро за Европа, ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми

17:16 | 11.03.22 г.
<p>
	Лидерите на Европейския съвет, който се провежда във Версай, Франция. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Лидерите на Европейския съвет, който се провежда във Версай, Франция. Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз са одобрили предложение от България за споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай.

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно", каза премиерът.

Това предложение е било много добре прието от европейските партньори и в следващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро за Европа", каза още Петков.

Вчера, преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Кирил Петков призова европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия. Премиерът бе категоричен, че не може всяка страна членка самостоятелно да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната, и затова е нужен общ европейски отговор.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които ускоряват инфлацията и намаляват растежа. Европейската централна банка ще намалява паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция", каза Петков.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още