IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия поиска помощ от ЕС заради бежанците

В страната са пристигнали около 200 0000 украинци, около половината са деца, една трета от всички са в Прага

19:00 | 12.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жена връзва панделки в цветовете на украинското национално знаме на косата на момиченце, докато чакат в зала за подпомагане на украински бежанци в Конгресния център в Прага, Чехия. <strong>Снимка: EPA</strong></p>

Жена връзва панделки в цветовете на украинското национално знаме на косата на момиченце, докато чакат в зала за подпомагане на украински бежанци в Конгресния център в Прага, Чехия. Снимка: EPA

Чешката република официално поиска помощ от Европейския съюз (ЕС) заради многото бежанци от войната, пристигащи от Украйна. В рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС са поискани жилищни контейнери за настаняване на до 50 000 души, съобщи в събота в Прага говорителката на пожарната команда Павла Якубкова, цитирана от DPA.

„Всяко свободно място се заема веднага", съобщава тя. Според нея има опасност скоро новопристигналите да бъдат настанявани само по спешност в спортни зали или палаткови лагери. Досега повечето от тях са били настанени в апартаменти и хотели.

Противопожарната служба отговаря за гражданската защита в Чехия. Въз основа на трафични данни от мобилните телефони властите изчисляват, че досега в Чешката република са пристигнали около 200 000 украински бежанци. По текущи данни близо 133 000 от тях вече са получили временни разрешения за пребиваване, а около една трета от всички са в Прага. Около половината от бежанците са деца. Сред възрастните преобладават жените с дял от 80%.

Междувременно днес стана ясно, че Германия ще приеме 2500 бежанци, избягали в Молдова от Украйна. Това съобщи днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, която е на посещение в Кишинев.

След като разговаря с молдовския си колега, министъра на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску, Бербок каза, че Германия ще помогне на съседните на Украйна страни да се погрижат за бежанците и през Румъния ще бъде създаден коридор за прехвърляне на бежанци в Германия, главно с автобуси. "Европа и нашата страна е солидарна с вас, ние ще приемем бежанци, пристигнали във вашата страна" каза тя.

Повече от 270 300 души са влезли в Молдова от Украйна и около 105 000 от тях са останали там. В Германия досега са регистрирани около 109 000 бежанци, съобщи в петък германското външно министерство и германските граждани са предложили за настаняването им близо 300 000 частни жилища.

Броят на бежанците, напуснали Украйна след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, вече е над 2,5 милиона души и някои градове в Източна Европа имат проблеми с настаняването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето това са истински бежанци от истинска война. Не като тези от Афганистан. Влизат само някакви младежи на по 20 години ... дошли да оплождат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още