fallback

Кога Украйна наистина стана независима държава - през 1991 г. или през 2013 г.?

От Леонид Кравчук до Володимир Зеленский - ръководството на страната я води ту към Русия, ту към Запада

20:32 | 29.03.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., Западът предполага, че развитието на демокрация и просперираща капиталистическа икономика за нациите, излизащи от СССР, ще бъде аксиоматично. Това обаче не беше точно така, пише онлайн медията EUObserver.

Един пример е Украйна.

През декември 1991 г. украинците гласуваха с огромно мнозинство за независимост, като жителите на Крим избраха да останат с Украйна, а не в рамките на Русия. Леонид Кравчук беше избран за първи президент на Украйна.

Украинците създадоха своя собствена армия и флот, въведоха своя собствена валута и формираха свое собствено правителство.

Възможностите за Украйна изглеждаха безкрайни. Киев можеше да се стреми към западна интеграция, но Кравчук избра да поддържа добри отношения с Русия. Това стана фокусна точка на украинските президентски избори през 1994 г.

Докато Кравчук се опитваше да балансира отношенията на Украйна със Запада и Русия, Леонид Кучма твърдеше, че страната му не може да се откаже от връзките си с Русия. Кравчук губи изборите през 1994 г. и Кучма е новият президент на страната. Той работи усилено, за да поддържа силни отношения с Русия по време на своето президентство.

През 1997 г. Кучма подписва "Договор за приятелство" с руския президент Борис Елцин. В документа се посочва, че Украйна и Русия ще разполагат своя флот в Крим, в Севастопол, където руският флот получава възможност да остане под наем за 20 години.

Решението за поддържане на силни отношения с Кремъл носи финансови проблеми на Украйна. Въпреки това Кучма продължава да настоява за развитие на тези връзки. Това от своя страна влоши отношенията на Украйна със Запада.

Икономическите проблеми и ширещата се корупция проправят пътя към първата революция за независимост на Украйна през 2004 г. След като беше президент в два последователни мандата, Кучма посочва Виктор Янукович за негов наследник.

Подобно на Кучма, Янукович също подкрепя по-силните връзки с Русия. Това е отправна точка за опозиционния кандидат Виктор Юшченко, който е за засилване на интеграцията със Запада. Това става и фокусна точка за изборите през 2004 г.

Избирателната комисия щеше да обяви Янукович за победител във вота, но това предизвика гняв в цяла Украйна, тъй като беше очевидно, че има изборни измами. Стотици хиляди украински граждани се събраха в Киев на протест срещу резултатите. Те приеха оранжевия цвят като символ на мира и демокрацията, а протестиращите лагеруваха в центъра на града в продължение на няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
fallback