IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неутрална ли? Колко неутрална може да е Украйна?

Нито една страна не бива да позволява на един агресор да ѝ диктува с кого да се чувства обвързана в бъдеще

10:52 | 29.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Днес всички погледи са насочени към Истанбул, където украинските и руските преговарящи възнамеряват да говорят директно за прекратяване на огъня

Те ще говорят, но с каква цел? Вече сме ден 34-и от войната в Украйна, а кръвопролитията продължават. Засега няма признаци за евентуална промяна на стратегията на руските войски, които уж скоро биха могли да се съсредоточат върху „освобождаването" на Донбас. Поне преговорите ще започнат отново днес в Истанбул: за първи път от три седмици насам украинските и руските преговарящи ще седнат лице в лице.

Не е сигурно доколко сериозно Русия въобще възнамерява да води тези преговори. Засега няма признаци, че Москва ще направи отстъпки. Или се предполага, че това ще бъде конструктивна отстъпка, ако Кремъл вече не настоява за „денацификация" на Украйна? Да не забравяме, че има и съобщения за възможно отравяне на членове на украинската делегация в началото на март, включително и на руския олигарх Роман Абрамович.

Киев не обръща голямо внимание на това, но все по-често се задава въпросът какво всъщност се очаква да се постигне с преговорите. Самият украински президент Володимир Зеленски посочи, че може би е готов да направи болезнени компромиси. Например, когато става дума за отделяне на окупираните от Русия територии или за „неутрален" статут на страната му в бъдеще, както иска Владимир Путин.

Но доколко неутрална може да бъде Украйна след края на войната? Украйна може да се откаже от членство в НАТО, ако условието е оръжията да заглъхнат. Но какво да кажем за Европейския съюз? Трудно е да си представим, че Путин би сметнал дори започването на членство в ЕС за съвместимо с идеята му за неутрална Украйна.

Украйна обаче не може да позволи на един агресор да ѝ диктува с кого да се чувства обвързана в бъдеще. След тази инвазия дори исканата от Путин демилитаризация не е възможна - Русия завинаги ще остане заплаха за съседката си.

„Неутрална" Украйна? Това, че Зеленски изтъква възможността за това в борбата за оцеляване на страната си, е твърде разбираемо. И все пак идеята, че това наистина може да се случи, става все по-абсурдна с всеки изминал ден на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Русия обяви драстично ограничаване на военните действия в Украйна 29 март 2022 15:29 дарикнюз Москва съобщи, че драстично ще ограничи военните си действия на два фронта в Украйна - Киев и Чернигов. Това съобщи Министерството на отбраната на Русия в официалния си канал в Telegram.Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, определени части от руската армия се изтеглят от околностите на Киев, както и на северния град Чернигов. "Руската армия не постигна целите си на офанзивната си операция", гласи съобщение на официалната им страница във Facebook. Но предупреждават за висок риск от това руските войски да обстрелват и атакуват военна и цивилна инфраструктура. Според Киев, руската армия има затрудненяи в прегрупирането и ротацията на войниците, заради ОТКАЗ НА РУСКИ ВОЙНИЦИ да участват в т. нар. "специална операция" и дори не могат, според украинската армия, да "съставят един батальон".Ако последното изречение е истина и наистина руските войници ОТКАЗВАТ масово умишлено изтребление на украинците в Украйна, то тогава има лъч надежда за превъзпитание на руснаците и превръщането им от неонацисти в нормални хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Да ве, да - то и облъчената вода си остава облъчена . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не ве не е... просто всякви корумпета от вашата партия случайно си крият парите там.. щото не е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Демек, Австрия е офшорна? Добре, Веско ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
А и за кво им е на американците Австрия, освен да карат ски там . . . ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Всички офшорни зони са неутрални... по практични причини за всички сатрапи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Просто кат бел боб - първо е окупирана от съветската армия, а после й е предоставен свободен избор, но след надлежно подписани съответните правнообвързващи документи. Нещо, което оня пу тю с лекето на челото не направи, когато изтегли съветските войски от източна Европа. Един от най-охраняваните и пазени паметници в центъра на Виена е този на съветската армия на Шварценбергплац. Там е и паметникът на маршал Шварценберг, около който може и да се търкаля някоя празна кутия от бира, но около другия - тц! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами тя Украйна си беше ТОТАЛНО НЕУТРАЛНА до 2014-та година ! Даже не възнамеряваше да влиза в ЕС и в НАТО ! Защото си имаше договора от Будапеща който и гарантираше суверинитет от Русия и САЩ срещу ядрените ракети. Уви първите послъгаха :) Което значи,че пак могат да послъжат когато си искат. Вторите пък трябваше да защитят Украйна както е според договора , но не го направиха. Украйна има пълното право да си живее сама както си иска и да се въоръжава както си иска защото явно никой не може да и гарантира нищо. Понял ? България трябва да направи същото ! Започвай с енергийната независимост, а именно копане на газови хидрати, петрол, още панели, втора ядрена централа , икономика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
doba
преди 2 години
И как Австрия може да е неутрална, а Украина не?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Колко неутрална може да е Украйна? >> Докато янките са готови да се бият с Русия до последният украинец = НИКОЛКО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още