IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди преговорите в Турция: Русия се е отказала от редица искания

Москва вече не настоява за „денацифициране и демилитаризирне“ на Украйна и няма да пречи на присъединяване на съседката си към ЕС, но не и към НАТО

07:30 | 29.03.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двете страни по време на предишните преговори в Турция. <em>Снимка: EPA/CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry</em></p>

Двете страни по време на предишните преговори в Турция. Снимка: EPA/CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry

Русия вече не изисква Украйна да бъде „денацифицирана" и е готова да позволи на Киев да се присъедини към ЕС, ако остане военно необвързан. Това твърди Financial Times, позовавайки се на четирима души, запознати с дискусиите преди началото на преговорите за прекратяване на огъня в Истанбул.

Москва и Киев обсъждат пауза във военните действия като част от възможна сделка, която би включвала отказ на Украйна от стремежа ѝ за членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност и перспективата да се присъедини към ЕС, казват източниците при условие за анонимност, тъй като въпросът все още не е финализиран.

Проектодокументът за прекратяване на огъня не съдържа никакво обсъждане на три от първоначалните основни искания на Русия – „денацификация", „демилитаризация" и правна защита на руския език в Украйна.

Пратеници на двете страни ще се срещнат в Истанбул във вторник на четвърти кръг от мирните преговори, чиято цел е да се сложи край на пълномащабната инвазия на президента Владимир Путин в Украйна. Отстъпките от страна на Русия се случват в момент, в който продължаващата вече месец сухопътна офанзива до голяма степен е в застой в резултат на по-ожесточената от очакваното украинска съпротива и руските оперативни дефицити.

Украйна и западните ѝ поддръжници обаче остават скептични към намеренията на Путин, като се опасяват, че руският президент може да използва преговорите като димна завеса, за да попълни изтощените си сили и да планира нова офанзива.

Давид Арахамия, ръководител на партията на украинския президент Володимир Зеленски в парламента и член на преговорния екип на Киев, заяви пред FT, че страните са близо до споразумение по гаранциите за сигурност и кандидатурата на Украйна за ЕС, но призова за предпазливост по отношение на перспективите за пробив.

„Всички въпроси" са „на масата от самото начало" на преговорите, но „има много точки - като във всяка отделна точка има нерешени точки", каза Арахамия.

Друг човек, информиран за преговорите, заяви, че Украйна е обезпокоена от факта, че Русия променя позицията си почти постоянно и в последния момент както по отношение на военния натиск, така и по отношение на искания като „демилитаризацията" на Киев.

Русия „не може и не иска да говори за напредък", защото „това може само да навреди на преговорния процес", заяви в понеделник Дмитрий Песков, говорителят на Путин, цитиран от „Интерфакс“. „Засега, за съжаление, не можем да говорим за някакви значителни постижения и пробиви", добави той.

Като част от разглежданото споразумение Украйна ще се въздържа от разработване на ядрени оръжия или от разполагане на чуждестранни военни бази, като освен това ще се откаже от стремежа си за членство в НАТО.

В замяна на това Украйна ще получи това, което Арахамия нарече „формулировка, близка до член 5 на НАТО" - съгласно който членовете на съюза трябва да се притекат на помощ, ако някой от тях бъде нападнат - за гаранции за сигурност от страни, сред които Русия, САЩ, Обединеното кралство, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция.

Всяко бъдещо споразумение обаче ще трябва да бъде съгласувано с гарантите и ратифицирано от техните парламенти, заяви Зеленски в неделя.

Бъдещите гаранти все още не са се съгласили да поддържат сигурността на Украйна, твърдят източниците. „Засега нямаме откази", казва Арахамия.

Украйна ще подложи сделката на референдум след няколко месеца, преди да промени конституцията си, каза Зеленски - процес, който може да отнеме поне една година.

„Единственият разрешен въпрос е видът на международните гаранции, които Украйна търси, но... все още трябва да получим одобрението на гарантите, в противен случай сделката никога няма да бъде сключена", каза Арахамия.

Разглежданият проект на комюнике оставя най-големия спорен момент - опитите на Украйна да си върне териториите, завзети от Русия от 2014 г. насам - да бъде уреден в рамките на бъдещо предварително обсъждане от Путин и Зеленски, казват източниците.

Москва, каза Арахамия, настоява Украйна да признае контрола на Русия върху Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., както и върху две територии, управлявани от подкрепяни от Русия сепаратисти в източната част на Донбас.

„Никога няма да признаем каквито и да било граници, освен такива, каквито са в нашата Декларация за независимост", каза Арахамия. „Това е най-критичният момент".

Засега Украйна е готова да обсъжда някои хуманитарни въпроси, като например възстановяването на водоснабдяването на Крим и обещанието никога да не се опитва да си върне полуострова със сила, казаха хората.

Ако прекратяването на огъня се задържи, външните министри на Украйна и Русия ще се срещнат, за да изготвят отделни документи за финализиране на гаранциите за сигурност и допълнителни споразумения по социални въпроси, като например защитата на руския език в Украйна. Това ще бъде последвано от опити за организиране на среща между Путин и Зеленски, въпреки че в понеделник Песков заяви, че „няма движение“ по организирането на такава среща.

Преговорите в Истанбул между делегациите на Русия и Украйна ще започнат в 10:30 часа на 29 март, съобщава турската държавна телевизия ТRT Haber, цитирана от БТА. Преговорите ще се проведат в двореца „Долмабахче“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Русия ще трябва да спечели отново международното доверие...'' Няма как- нали забелязахте, че всички държави, които са съседни на русия, с изключение на Япония, поискаха членство в НАТО, за да са членове на военен съюз, който ще ги пази само и специално от руския им съсед и неговите неонацистки и неофашистки апетити за агресивна война. Край- оттук нататък е невъзможно руснаците да бъдат възприемани като нещо друго, освен диваците на Европа, които трябва да си останат затворени в резервата си- т.е. руската държавна територия, и с цената на членство във военен съюз специално за отбрана от тях, съседните им държави да не им дават да припарят до достиженията на 21 век или на тяхна държавна територия. Руснаците станаха париите на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Интересно- значи москва се отказва от основната причина за руската агресивна война, широко прокламирана за вътрешно ползване спрямо руските граждани- че е започнала ''специална военна операция за денацификацията на Украйна'';0 И какво станА сега- в крайна сметкам украинците нацисти ли излязоха, или истинските нацисти са в кремъл;D Щото отпадането на основанието '' денацификация на Украйна'' означава отпадане на широко прокламираната руска ''причина'' за водене на руска агресивна война в Украйна;0 Нацисти били украинците, а- ега ти мизерните руски нацисти- не успяхте да заблудите света, че украинците са нацисти и сега правилно давате заден ход;D Каквото и да направите, санкциите на света, наложени на русия ще продължат дотогава, докато путин не изтегли армията си от Украйна и не започне да плаща репарации на Украйна, с цел икономическото й възстановяване;0 Ще бомбите цивилните украински граждани, бебета и деца в Украйна само затова, че са украински граждани- това никой в Европа няма да ви го прости поне още 10 века- завинаги ще си останете руски неонацисти и неофашисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Траен мир е невъзможен при така стеклите се обстоятелства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Бърза развръзка е изгодна за Русия също ! Аз ги виждам така нещата. Изтегляне от Украйна, мир, Донбас Луганск протекторат. Крим може би на татарите както си е било или някаква автономия извън Русия, задържаните 300 милиарда за репарации в Украйна защото който чупи, купи. Санкциите ще паднат. Русия ще трябва да спечели отново международното доверие което става много много трудно, но при желание всичко е възможно. Украйна остава без НАТО , но с ЕС възможност. Така ги виждам нещата за траен мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Колкото мира се бави повече, толкова повече невинни ще умрат и от двете страни. Освен това икономиката на Русия ще пострада още повече. Всеки ден война и газова зависимост ще кара ЕС да бяга като дявол от тамян от руския газ :) Съмнявам се и изобщо дали ще тръгне втория паток до Германия ... при тези обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
В първия абзац твърдите едно, във втория: обратното. Как да ви взема насериозно? Отделно Русия никога не е възразявала срео членство на - в ЕС. Нея това не я интересува !!! Проблем на ЕС е дали ще приеу срината и корумпирана нацистка държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Москва вече не настоява за денацифициране и демилитаризирне на Украйна. Демилитаризацията още малко и сама ще стане. За денацификацията - по-скоро Путин ще падне, отколкото руснаците да приемат последното! Отде ги изкопавате тия твърдения - ум да ти зайде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Преговорите ще завършат без особен резултат.Няма как да има такъв без да има сериозна промяна на бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Докато всичко не е договорено , нищо не е договорено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
а дано мир да има .... всички (освен психопатите) това искаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още