IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се информират руснаците за войната в Украйна?

За повечето руснаци телевизията е основен източник на информация, а тя е строго контролирана от Кремъл

21:40 | 31.03.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Положението в руските медии е безпрецедентно. Ограниченията на информацията са все по-строги, а достъпът до почти всички независими медии е блокиран или намален, или те сами се цензурират, пише ВВС.

Въпреки това все още е възможно да се получи нецензурирана информация в Русия.

За повечето руснаци телевизията остава основният източник на новини. Те са строго контролирани от Кремъл и бълват неуморна военна пропаганда. Съобщава се, че украинците обстрелват собствените си градове, а руските войски са представени като освободители.

Фактът, че повечето руснаци се обръщат към новините по телевизията означава, че те са склонни най-малкото да чуят посланията на Кремъл и вероятно да им повярват.

В печатните медии има по-голямо разнообразие от мнения, но те също до голяма степен се придържат към линията на Кремъл. Мастодонт на независимото отразяване от почти 29 години, вестник „Новая газета“ спря работа на 28 март, след като получи предупреждение от руския медиен регулатор Роскомнадзор.

В интернет повечето независими информационни сайтове са блокирани или ограничени, същото важи за Facebook, Instagram и Twitter.

Но блокадата лесно може да бъде заобиколена.

Всички хора в Русия, които имат базови компютърни умения и притежават смартфони, познават инструменти като виртуални частни мрежи (VPNs), които помагат за заобикаляне на ограниченията.

Те все още не са забранени в Русия и са използвани от милиони руснаци за достъп до нецензурирана информация.

Отразяването на войната е друг въпрос. В началото на март Русия прие закон, според който публикуването на „фалшива информация“ за действията на руската армия се наказва с до 15 години затвор.

Това на практика означава наказание за изнасянето на каквато и да е информация, която противоречи на говоренето на Кремъл за кампанията му в Украйна. Медиите дори нямат право да я наричат „война“ – тя трябва да бъде назовавана „специална военна операция“.

В резултат на това някои от малкото останали независими медии в Русия започват да се самоцензурират.

Например, „Новая газета“ замъгли антивоенния плакат, държан от протестираща, която прекъсна новинарска емисия на живо по Руската държавна телевизия.

Има обаче и независими руски медии, които продължават да не се съобразяват с ограниченията на правителството.
Най-известните сред тях са сайтовете Медуза и Медиазона, които са блокирани в Русия и са определени за „чуждестранни агенти“ от руското правителство.

„Няма да ни заглушите“, заяви Медуза в предизвикателно съобщение. „Нуждаем се от независими медии, за да спрем войната и после да се опитаме да подобрим живота в Русия поне до известна степен“, допълни сайтът.

И двата сайта работят от чужбина заради ограниченията у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
А аз съм само случайно преминаващ гражданин;) Спи спокойно и не бери грижи Велики;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Щом и ти си се включил в мероприятието, забравям секви грижи и си лягам с олекнало сърдце . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Не, с търпение и сила, както през 80те, ще им отворим очите :) Не бери грижа.И каквото трябва да платим в процеса, ще го платим.Тоя мач е игран веднъж, завърши с ясен резултат. И този път ще е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
"Фактът, че повечето руснаци се обръщат към новините по телевизията означава, че те са склонни най-малкото да чуят посланията на Кремъл и вероятно да им повярват." . . . И ся кво ше прайм? Ше спрем руската телевизия и в Русия ли? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
И откъде ти е инфото, ве, руски тро000л, след като руският нацист ви забрани да гледате неруска преса;0 От фсб ли ти идва инфото, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Толкова за източниците на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Valentin13
преди 2 години
днес най - после Конгреса на САЩ най-после призна Азов за нацистка формация. Азов е острието на украинската армия. довчера всички казваха - това е руска пропаганда. но днес....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Поне преди горещата фаза на WW2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Факт, Втора световна война. За да емигрират в Англия евреите е трябвало да предоставят характеристика от Гестапо (нали Гестапо е полиция).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...че украинците обстрелват собствените си градове...'' Сериозно ли има нормален човек на планетата, който да си въобрази, че едни граждани сами ще обстрелват собствените си градове....Ахахаха- руснаците наистина са не- нормални хора;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още