fallback

Как се информират руснаците за войната в Украйна?

За повечето руснаци телевизията е основен източник на информация, а тя е строго контролирана от Кремъл

21:40 | 31.03.22 г. 11

Снимка: EPA/БГНЕС

Положението в руските медии е безпрецедентно. Ограниченията на информацията са все по-строги, а достъпът до почти всички независими медии е блокиран или намален, или те сами се цензурират, пише ВВС.

Въпреки това все още е възможно да се получи нецензурирана информация в Русия.

За повечето руснаци телевизията остава основният източник на новини. Те са строго контролирани от Кремъл и бълват неуморна военна пропаганда. Съобщава се, че украинците обстрелват собствените си градове, а руските войски са представени като освободители.

Фактът, че повечето руснаци се обръщат към новините по телевизията означава, че те са склонни най-малкото да чуят посланията на Кремъл и вероятно да им повярват.

В печатните медии има по-голямо разнообразие от мнения, но те също до голяма степен се придържат към линията на Кремъл. Мастодонт на независимото отразяване от почти 29 години, вестник „Новая газета“ спря работа на 28 март, след като получи предупреждение от руския медиен регулатор Роскомнадзор.

В интернет повечето независими информационни сайтове са блокирани или ограничени, същото важи за Facebook, Instagram и Twitter.

Но блокадата лесно може да бъде заобиколена.

Всички хора в Русия, които имат базови компютърни умения и притежават смартфони, познават инструменти като виртуални частни мрежи (VPNs), които помагат за заобикаляне на ограниченията.

Те все още не са забранени в Русия и са използвани от милиони руснаци за достъп до нецензурирана информация.

Отразяването на войната е друг въпрос. В началото на март Русия прие закон, според който публикуването на „фалшива информация“ за действията на руската армия се наказва с до 15 години затвор.

Това на практика означава наказание за изнасянето на каквато и да е информация, която противоречи на говоренето на Кремъл за кампанията му в Украйна. Медиите дори нямат право да я наричат „война“ – тя трябва да бъде назовавана „специална военна операция“.

В резултат на това някои от малкото останали независими медии в Русия започват да се самоцензурират.

Например, „Новая газета“ замъгли антивоенния плакат, държан от протестираща, която прекъсна новинарска емисия на живо по Руската държавна телевизия.

Има обаче и независими руски медии, които продължават да не се съобразяват с ограниченията на правителството. Най-известните сред тях са сайтовете Медуза и Медиазона, които са блокирани в Русия и са определени за „чуждестранни агенти“ от руското правителство.

„Няма да ни заглушите“, заяви Медуза в предизвикателно съобщение. „Нуждаем се от независими медии, за да спрем войната и после да се опитаме да подобрим живота в Русия поне до известна степен“, допълни сайтът.

И двата сайта работят от чужбина заради ограниченията у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback