fallback

Путин: Използваме парите от петрол и газ за развитие на собствения потенциал

Украйна се превърна в "антируски плацдарм", подтиквани от Запада, киевските власти не изпълняват Минските споразумения, смята руският президент

16:35 | 12.04.22 г. 9

Използваме парите от продажбата на петрол и природен газ за развитие на собствената ни компетенция, коментира руският президент Владимир Путин пред работещи в космодрума "Восточний". Видео с посещението е публикувано на официалния сайт на Кремъл. В Русия днес (12 април) днес отбелязват Деня на космонавтиката и Путин, заедно със своя беларуски колега Александър Лукашенко, е на посещение в космодрума.

По време на визитата си руският президент коментира санкциите на Запада, но в светлината на развитието на руската космическа програма. Според него твърда изолация в днешния свят е невъзможно, особено за толкова голяма държава като Русия. Путин е категоричен, че Москва ще работи с държавите, които искат да са част от нея и ще разчита на собствения си потенциал.

Путин припомни, че в условията на пълна техническа изолация и санкции СССР е изпратил първия космонавт в Космоса, извършено е първото кацане на Луната - факт, който обаче в годините е опровергаван, изпратил е първият изкуствен спътник и е постигнал други успехи.

Целта на Русия в Украйна е била винаги една - да помогне на хората в Донбас, заяви още руският президент. Той каза това в отговор на коментар на служител от космодрума, който обясни, че подкрепя напълно действията на руските военни и тяхната "специална военна операция", както в Русия наричат войната в Украйна.

"Бяхме принудени да го направим, защото властите в Киев, подтиквани от Запада, отказаха да спазват Минските споразумения", каза Путин и допълни: "Президентът каза, че не му харесват в нито една точка", визирайки украинския си колега, но без дори да споменава името му.

Украйна се превърна в "антируски плацдарм", където избуява антируска, неонацистка реторика, категоричен беше руският президент. "Сблъсъкът с тези сили беше неизбежен", смята Путин и допълни, че "без съмнение, целите ще бъдат достигнати".

Макар че Москва си постави за цел подкрепата на хората в Донбас, руската армия опита да превземе украинската столица Киев и унищожи напълно няколко от предградията на града. В едно от тях - Буча, клането на гражданите потресоха света и предизвикаха нови пакети от санкции, включително и забраната на ЕС за покупката на руски въглища.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Буча не е изолиран случай и положението е даже по-тежко в други украински градове, които бяха за известно време под руски контрол, като например Бородянка. Украинските власти нееднократно предупреждават за заложени мини в тези градове. Зеленски обясни, че стотици хиляди руски мини са разпръснати в градовете и околностите им и Украйна днес е най-минираната държава в света.

Пред депутатите от литовския парламент украинският президент коментира още по повод приходите от руския петрол и газ, че в Москва са сигурни, че Европа ще им прости тази война и всички зверства, защото "всеки иска да търгува, иска руски петрол и газ, иска да може да превозва стоките си през руската територия, иска достъп до руския пазар".

В Украйна отдавна настояват за пълно ембарго на руските изкопаеми горива. Според местните анализатори забраната за купуване на петрол и газ вече е решена, но е въпрос на време, вероятно до два месеца, да бъде приложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
fallback