IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Използваме парите от петрол и газ за развитие на собствения потенциал

Украйна се превърна в "антируски плацдарм", подтиквани от Запада, киевските власти не изпълняват Минските споразумения, смята руският президент

16:35 | 12.04.22 г. 9
<p>
	<em>Владимир Путин по време на първата и единствена среща с украинския си колега Володимир Зеленски по Минските споразумения през 2019 година. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин по време на първата и единствена среща с украинския си колега Володимир Зеленски по Минските споразумения през 2019 година. Снимка: Bloomberg LP

Използваме парите от продажбата на петрол и природен газ за развитие на собствената ни компетенция, коментира руският президент Владимир Путин пред работещи в космодрума "Восточний". Видео с посещението е публикувано на официалния сайт на Кремъл. В Русия днес (12 април) днес отбелязват Деня на космонавтиката и Путин, заедно със своя беларуски колега Александър Лукашенко, е на посещение в космодрума.

По време на визитата си руският президент коментира санкциите на Запада, но в светлината на развитието на руската космическа програма. Според него твърда изолация в днешния свят е невъзможно, особено за толкова голяма държава като Русия. Путин е категоричен, че Москва ще работи с държавите, които искат да са част от нея и ще разчита на собствения си потенциал.

Путин припомни, че в условията на пълна техническа изолация и санкции СССР е изпратил първия космонавт в Космоса, извършено е първото кацане на Луната - факт, който обаче в годините е опровергаван, изпратил е първият изкуствен спътник и е постигнал други успехи.

Целта на Русия в Украйна е била винаги една - да помогне на хората в Донбас, заяви още руският президент. Той каза това в отговор на коментар на служител от космодрума, който обясни, че подкрепя напълно действията на руските военни и тяхната "специална военна операция", както в Русия наричат войната в Украйна.

"Бяхме принудени да го направим, защото властите в Киев, подтиквани от Запада, отказаха да спазват Минските споразумения", каза Путин и допълни: "Президентът каза, че не му харесват в нито една точка", визирайки украинския си колега, но без дори да споменава името му.

Украйна се превърна в "антируски плацдарм", където избуява антируска, неонацистка реторика, категоричен беше руският президент. "Сблъсъкът с тези сили беше неизбежен", смята Путин и допълни, че "без съмнение, целите ще бъдат достигнати".

Макар че Москва си постави за цел подкрепата на хората в Донбас, руската армия опита да превземе украинската столица Киев и унищожи напълно няколко от предградията на града. В едно от тях - Буча, клането на гражданите потресоха света и предизвикаха нови пакети от санкции, включително и забраната на ЕС за покупката на руски въглища.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Буча не е изолиран случай и положението е даже по-тежко в други украински градове, които бяха за известно време под руски контрол, като например Бородянка. Украинските власти нееднократно предупреждават за заложени мини в тези градове. Зеленски обясни, че стотици хиляди руски мини са разпръснати в градовете и околностите им и Украйна днес е най-минираната държава в света.

Пред депутатите от литовския парламент украинският президент коментира още по повод приходите от руския петрол и газ, че в Москва са сигурни, че Европа ще им прости тази война и всички зверства, защото "всеки иска да търгува, иска руски петрол и газ, иска да може да превозва стоките си през руската територия, иска достъп до руския пазар".

В Украйна отдавна настояват за пълно ембарго на руските изкопаеми горива. Според местните анализатори забраната за купуване на петрол и газ вече е решена, но е въпрос на време, вероятно до два месеца, да бъде приложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нало знаеш че всичките лъжи дето си написала са лесно проверими... така че дай нещо по конспиративно и мистично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Също така, руските опорни точки как видите ли, русия подписала Будапещенският меморандум, но не го е ратифицирала, трябва да се знае, че руският федерален закон за ратификацията на договорите съществува от 1995г.,лятото, а Будапещенският меморандум е подписан от русия през 1994г.- когато в руското федерално законодателство не е съществувал закон за ратификацията на международните договори на русия. Федеральный закон "О международных договорах Российской Федерации" от 15.07.1995 N 101-ФЗ (последняя редакция) 15 июля 1995 года N 101-ФЗСтатья 30. Официальное опубликование международных договоров Российской Федерации1. Вступившие в силу для Российской Федерации международные договоры, решения о согласии на обязательность которых для Российской Федерации приняты в форме федерального закона, подлежат официальному опубликованию по представлению Министерства иностранных дел Российской Федерации в Собрании законодательства Российской Федерации.http://.....consultant.ru/document/cons_doc_LAW_7258/ Така, че- не пишете лъжи, защото аз наистина съм български адвокат, а не лукова глава или *** и отлично знам как да боравя с българската и руската нормативна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''... Украйна се отдели от Русия, но и ДНЕС НЯМА подписан документ, който узаконява това....'' Toва също е огромна ЛЪЖА- точно в официалният сайт на вашето мид, в раздела МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ, стои публикуван и автентичният текст на Будапещенският меморандум- самата руска държава правилно е квалифицирала този документ като международен писмен многостранен договор, който създава права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ за подписалите го държави. Отделно- русия ПРИЗНА Украйна за суверенна и независима държава през 1992 г., така, че- и твърдението, че русия не го е направила, е гранде лъжа за обслужване на руската пропаганда на руския неонацист в кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Нито се спазват от НАТО/ФАЩ споразуменията от 1994 г. да има буферна зона около Русия от държави, които не са в тази "отбранителна" организация...'' Това е лъжа- НЯМА такива писмени споразумения и това го твърдя като български адвокат, който ползва и руски език и е видял с очите си ВСИЧКИ международни договори, подписани и ратифицирани от русия и публикувани в юридическата библиотека в официалният сайт на вашето мид/ министерство на външните работи на русия/. Такива споразумения априори юридически не могат да съществуват, защото държавите- кандидати за НАТО сами вземат решения на ниво техните парламенти, дали искат или не искат да са членове на НАТО. НАТО НЕ Е федеративна държава като русия, че да налага на федералните си субекти определени забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
Най-важен е потенциала на Путин : нова жена, нова кола, нов замък. Все инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Минските споразумения и всички фициални споразумения са затова - да се спазват. Нито се спазват от НАТО/ФАЩ споразуменията от 1994 г. да има буферна зона около Русия от държави, които не са в тази "отбранителна" организация. През 2014 г. Бан Ки М3ун - генерален директор на ООН каза - през 1991 г. Украйна се отдели от Русия, но и ДНЕС НЯМА подписан документ, който узаконява това.Между другото, защо не четем в нашите медии за протестите в Германия в защита на Русия - 2 километра хора. И основната им грижа е да запазят връзките с нея по линия на газа. А ние се слагаме на който ни пожелае. Онзи ден ни посети акушер-гинеколога по професия Урсула да ни набие канчето за СРМ. Днес са хванали един американски военен сред паравоенните от Азов. Това, което се говореше, е вярно. Американските войски помагат тайно и то дори не на офциалните власти, а на фашистите и извергите. Виждали ли сте снимката на зам.-шефа на полицията в КИЕВ? Татуиран от темето до петите и на голия му тумбак стои дебел ланец с пречупен кръст. Казват, отишъл е в Полша. Да не го мислим. Срамота е, че доста хора не мислят със собствения си ум, а "както каже партията и правителството". Същите хора правеха това и по времето на соца.Следете нещата. Ще имат бързо развитие, за съжаление не в НАША ПОЛЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
MvnJ
преди 2 години
...но след като установихме, че нямаме никакъв потенциал, решихме да ги използваме за яхти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Украйна предаде ядрения арсенал на русия именно защото русия призна нейната независимост. Хайде сега русия веднага да върне ядрения арсенал на Украйна, щом не признава независимостта и суверенитета на Украйна- да се счете, че Будапещенския меморандум е нищожен международен договор и да се възстанови предходното международноправно положение- а именно- част от ядрения арсенал на ссср, който се е намирал на територията на Украйна,да си остане украинска държавна собственост, а русия да ги върне на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 2 години
да бе, буратино!... а Минските споразумения що изобщо съществуват ? ... ааа да, защото преди 8 години пак ги беше нападнал, без причина и анексира Крим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още