fallback

Русия ще сбърка, ако се реши на офанзива в Украйна за 9 май

Путин може да обяви победа по всяко време, но проблемът е широката обществена подкрепа за войната и не е ясно как ще бъде сложен краят ѝ

09:27 | 16.04.22 г. 27

Руските военни ще сбъркат, ако опитат да постигнат някаква победа за 9 май, коментират източници на Bloomberg. Според тях в момента Русия трупа тежко въоръжение, за да може да покаже постижение за Деня на победата над хитлеризма.

На този ден в Москва се провежда голям военен парад, припомня агенцията. От Кремъл не коментират пред Bloomberg значението на датата в хода на тази война. Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за германското издание Bild,че руснаците обичат "знаковите дати" и също очаква офанзива в Донбас в следващите дни.

Сателитни снимки показват 11-километрова колона от военна техника, която приближава Донбас от север, както и активност във въздушни бази в региона.

Една от възможните победи е в Мариупол - украинските защитници на пристанищния град опитват повече от месец да устоят на руските атаки и вероятно могат да изгубят контрола в рамките на дни. Украинските власти потвърдиха за обединението на украински военни с полка "Азов" и подсилване на позициите, но и че част от украинските войници в града са били пленени при операцията, съобщи украинската агенция УНИАН.

Превземането на Мариопул, а и като цяло офанзивата в Донбас, обаче се усложнява сериозно с потъването на флагмана на руския Черноморски флот "Москва" преди ден.  Украйна твърди, че е потопила крайцера с две ракети "Нептун", а руската версия е за пожар на борда, но фактът е, че корабът, потвърдено и от официалните власти в Русия, е на дъното на Черно море.

Така че руските войски имат нужда от повече време, включително и да се прегрупират, след като не успяха да превземат украинската столица Киев, както и заради неподходящите метеорологични условия - в средата на пролетния сезон почвата е твърде мека, за да може да се движат танкове и друга тежка военна техника. В северните части на Киев конвоите заседнаха в калта и бяха лесна мишена за украинската армия, припомня Bloomberg.

Това ще се промени в средата на май, но не и преди големия парад за Деня на победата.

Досега руските военни не могат да удържат контрола в големите градове, като например Харков, и не могат да използват безпрепятствено украинските магистрали, а използват по-малки и обиколни пътища, за да превозват своята военна техника. Но те са и много подходящи за организиране на засади от страна на украинските защитници.

Руската армия търпи щети, при това не малки, и при това положение военната техника трябва да бъде върната в Русия, за да бъде ремонтирана. Танковете Т-72 например се ремонтират в Нижни Тагил, който се намира на около 2200 километра от Донецк, а Т-80 - в Омск, разположен на около 3000 километра от Донецк. А едни от най-модерните танкове вече бяха хвърлени в боевете и заместващите ги машини ще бъдат по-стари и нетолкова мощни модели.

Вероятно всичко това се разбира прекрасно от новия отговарящ за "специалната военна операция" в Украйна Александър Дворников, особено с неговата мрачна репутация от участието му във военни действия в Сирия. От друга страна обаче политическите ползи от постигане на победа за 9 май може и да подтикнат руския президент Владимир Путин да поиска по-бързи действия в Донбас.

Още нещо подтиква руснаците за бърза офанзива - тяхното прегрупиране дава възможност и на Украйна да се подготви. Страната получава и военна помощ на стойност стотици милиони долари, включваща противоракетни системи, гаубици, дронове и бронирани машини, както и 11 хеликоптера Ми-17 и системи С-300 от своите съюзници на Запад.

Реално Путин може по всяко време да обяви победа в Украйна и постигане на целите предвид контрола, който има върху медиите. Даже в края на март началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Руската федерация Сергей Ридской съобщи, че практически всички военновъздушни и военноморски сили на Украйна са унищожени и така е изпълнена първата задача на руснаците - демилитаризацията на Украйна.

Проблемът е, че "специалната военна операция" има широката подкрепа на руснаците, дори и на фона на големите загуби - и на човешка сила, и на техника, и заради санкциите. При това положение, дори и да намери повод да обяви победа, Путин все още няма да може да сложи край на бойните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback