IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще сбърка, ако се реши на офанзива в Украйна за 9 май

Путин може да обяви победа по всяко време, но проблемът е широката обществена подкрепа за войната и не е ясно как ще бъде сложен краят ѝ

09:27 | 16.04.22 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руските военни ще сбъркат, ако опитат да постигнат някаква победа за 9 май, коментират източници на Bloomberg. Според тях в момента Русия трупа тежко въоръжение, за да може да покаже постижение за Деня на победата над хитлеризма.

На този ден в Москва се провежда голям военен парад, припомня агенцията. От Кремъл не коментират пред Bloomberg значението на датата в хода на тази война. Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за германското издание Bild,че руснаците обичат "знаковите дати" и също очаква офанзива в Донбас в следващите дни.

Сателитни снимки показват 11-километрова колона от военна техника, която приближава Донбас от север, както и активност във въздушни бази в региона.

Една от възможните победи е в Мариупол - украинските защитници на пристанищния град опитват повече от месец да устоят на руските атаки и вероятно могат да изгубят контрола в рамките на дни. Украинските власти потвърдиха за обединението на украински военни с полка "Азов" и подсилване на позициите, но и че част от украинските войници в града са били пленени при операцията, съобщи украинската агенция УНИАН.

Превземането на Мариопул, а и като цяло офанзивата в Донбас, обаче се усложнява сериозно с потъването на флагмана на руския Черноморски флот "Москва" преди ден.  Украйна твърди, че е потопила крайцера с две ракети "Нептун", а руската версия е за пожар на борда, но фактът е, че корабът, потвърдено и от официалните власти в Русия, е на дъното на Черно море.

Така че руските войски имат нужда от повече време, включително и да се прегрупират, след като не успяха да превземат украинската столица Киев, както и заради неподходящите метеорологични условия - в средата на пролетния сезон почвата е твърде мека, за да може да се движат танкове и друга тежка военна техника. В северните части на Киев конвоите заседнаха в калта и бяха лесна мишена за украинската армия, припомня Bloomberg.

Това ще се промени в средата на май, но не и преди големия парад за Деня на победата.

Досега руските военни не могат да удържат контрола в големите градове, като например Харков, и не могат да използват безпрепятствено украинските магистрали, а използват по-малки и обиколни пътища, за да превозват своята военна техника. Но те са и много подходящи за организиране на засади от страна на украинските защитници.

Руската армия търпи щети, при това не малки, и при това положение военната техника трябва да бъде върната в Русия, за да бъде ремонтирана. Танковете Т-72 например се ремонтират в Нижни Тагил, който се намира на около 2200 километра от Донецк, а Т-80 - в Омск, разположен на около 3000 километра от Донецк. А едни от най-модерните танкове вече бяха хвърлени в боевете и заместващите ги машини ще бъдат по-стари и нетолкова мощни модели.

Вероятно всичко това се разбира прекрасно от новия отговарящ за "специалната военна операция" в Украйна Александър Дворников, особено с неговата мрачна репутация от участието му във военни действия в Сирия. От друга страна обаче политическите ползи от постигане на победа за 9 май може и да подтикнат руския президент Владимир Путин да поиска по-бързи действия в Донбас.

Още нещо подтиква руснаците за бърза офанзива - тяхното прегрупиране дава възможност и на Украйна да се подготви. Страната получава и военна помощ на стойност стотици милиони долари, включваща противоракетни системи, гаубици, дронове и бронирани машини, както и 11 хеликоптера Ми-17 и системи С-300 от своите съюзници на Запад.

Реално Путин може по всяко време да обяви победа в Украйна и постигане на целите предвид контрола, който има върху медиите. Даже в края на март началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Руската федерация Сергей Ридской съобщи, че практически всички военновъздушни и военноморски сили на Украйна са унищожени и така е изпълнена първата задача на руснаците - демилитаризацията на Украйна.

Проблемът е, че "специалната военна операция" има широката подкрепа на руснаците, дори и на фона на големите загуби - и на човешка сила, и на техника, и заради санкциите. При това положение, дори и да намери повод да обяви победа, Путин все още няма да може да сложи край на бойните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Какво анализирваш ? Ще нападаме , няма да нападаме, ние не сме нападали Украйна, даже и войска нямаме там. Ние нищо не правим. Във Финландия пускаме хуманитарна помощ а не бомби (1939). Всичко в Русия от 1920-та (революцията на Ленин) е ТОТАЛНА пропаганда !!! Просто така работи комунизма :) Вземи прочети поне напътствията на Ленин като подкрепяш Русия :) Прочети какво е комунист и т.н. Ето малко допълнителна информация за теб. Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
А да :) По бтв и нова ,че и БНР пускат опорките на Копейкин :) За разлика от шаги аз анализирвам много добре :) Благодарение на което съм милионер от повече от 10 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Грешиш ! Четеш твърде много руска пропаганда приятелю :) Причината за войната е елементарна ! На първо място излаз на топли морета (Крим). Второ място са ресурсите на Украйна (въглища и газ) може да провериш какви са и залежите и ще се учудиш :) На трето място е мечти за СССР и разширяване на територията на Русия,чрез окупация на чужди държави. Политика водена от руснаците от поне 300 години назад. Относно азов, мазов и подобни глупости които си написал. Ще ти ги обясня елементарно като за такива които четат руска пропагадна :) Сега представяш си следната ситуация: Турция спонсорира разни елементи в Кърджали за сепаратизъм. Те правят разни глупости например 1-2 убийства, изнасилвания и прочие срещу българи. Българите от своя страна си правят група (батальон) за защита наречен ЛЕВСКИ и започват да правят и те защита на населението. Също така глупости каквито правят и другите. Турция се "ядосва" и напада България и по точно Кърджали като казва ,че има "благи" цели и иска да освободи населението. Част от българите се крият по мазета ... чакат турците да отминат и ги убиват в гръб и т.н. :) Ами МОЯТА ЗЕМЯ = МОИТЕ ПРАВИЛА ! Относно руската гледна точка аз не ги мразя ! Мразя техните управленци. Влизането в на чужда територия не мога да оправдая под никакъв предлог (виж по горе). Анализирвай колкото искат руснаците нямат работа в украйна както и турската държава в България. Както и ние нямаме работа в Македония или Западните покрайнини. Относно информацията която четеш от ТАСС на 99% е пълна пропаганда ! За Буча пълен фейк, за Креаматорск същото. За потъналия кораб Москва също. Потвърдиха отвсякъде :) Нали анализирваш ? Не се ли запита защо Русия бомби веднага фабриката която прави ракетите Нептун :) ? Ето това анализирвай :П Убитите деца, възрастни и изобщо руснаци и украинци са по вина единствено и само на ПУТИН и Русия ! Няма друг виновен ! Те лежат на руската съвест до един включително у руските загинали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Говориш пълни глупости, защото самия ти не четеш, а само л.aпaш кремълски опорки. Войната започна преди 8 години, когато Украйна взе решението да се присъедини към ЕС, а не към евразийския съюз, народът успя да отстои решението си на Майдана и изгони кремълските лакеи. Тогава нито американци имаше, ни Азов, ни НАТО. Азов се появи като отговор на пратените преоблечени кремълски запасници и прокремълски елементи по някои градове, да симулират гражданска война и което да даде повод на Пyттю да се намеси. В Донецк и Луганск номера мина. А Азов първи реагираха и спряха нападенията в целия Динбас. А твърдението, че украинската армия държала жителите като жив щит щеше да е смешно, ако не беше жалко. Пyттю направи едно нещо с това нападение - обедини хората я Украйна и създаде истинска силна украинска нация. И ако познаваше поне някой украинец, щеше да разбереш, "служителю в американска фирма".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
това руските копейки не сте много умни... ти гледал ли си бтв и нова? май не, ако беше щеше да видиш че там прокарват предимно руските опрки... тоест квото пишеш и ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
SnaGi
преди 2 години
Който гледа бТВ и Нова и прави изводи и генерални заключения на база казаното там е нормално да прави такива изводи. Позачети се малко, да видиш каква е причината за войната и кой я предизвика. Прочети за тактиката на война водена от украинската армия и Азов. За барикадирането в жилищни райони и не допускането на населението им да се евакуира. Тогава разправяй, кой убива жени и деца. В тубата има множество видеа и репортажи на западни журналисти, които представят и другата гледна точка. За Буча и Креаматорск също има доста видеа и информация. Аз също харесвам западната цивилизация. Работя за американска компания, гледам западни филми и слушам западна музика, но имам очи и глава за да виждам и анализирам и грозните неща на тази цивилизация, а когато нещата стигат до война в Европа няма как да съм щастлив с това и да го приемам. Тази война можеше да бъде избегната при по различна политика главно от САЩ. Европа са слуги и нямат собствена външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
срам ни е бекграунда ни, бе кашон... не разбра ли, ние не сме издънки на 9то септемврийски превратаджии и не се родени в софия!.. партията не ни е дала бизнес и не можем да се пъчиме с успехите ти, не сме оженили децата у америка! абе тотал щета... кажи ми как да си напишем името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
В крайна сметка що за изро динса хората които подкрепят една война ? Единствената война която бих оправдал е войната за Независимост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма такава подкрепа! В русия е цензура няма едно свободно издание. Пробвай в някоя руска група да напишеш нещо против путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Какво да коментираш ? Една чужда държава нападна друга, окупира я , избива деца , майика разрушава инфраструктура и т.н. под предлог , че спасява някого. По същата логика Турция може да поиска да спаси турците тук или пък България да спаси македонците или западните покрайнини. Та какво има тук за дискусия освен осъждането на една агреасия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още