IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще сбърка, ако се реши на офанзива в Украйна за 9 май

Путин може да обяви победа по всяко време, но проблемът е широката обществена подкрепа за войната и не е ясно как ще бъде сложен краят ѝ

09:27 | 16.04.22 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руските военни ще сбъркат, ако опитат да постигнат някаква победа за 9 май, коментират източници на Bloomberg. Според тях в момента Русия трупа тежко въоръжение, за да може да покаже постижение за Деня на победата над хитлеризма.

На този ден в Москва се провежда голям военен парад, припомня агенцията. От Кремъл не коментират пред Bloomberg значението на датата в хода на тази война. Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за германското издание Bild,че руснаците обичат "знаковите дати" и също очаква офанзива в Донбас в следващите дни.

Сателитни снимки показват 11-километрова колона от военна техника, която приближава Донбас от север, както и активност във въздушни бази в региона.

Една от възможните победи е в Мариупол - украинските защитници на пристанищния град опитват повече от месец да устоят на руските атаки и вероятно могат да изгубят контрола в рамките на дни. Украинските власти потвърдиха за обединението на украински военни с полка "Азов" и подсилване на позициите, но и че част от украинските войници в града са били пленени при операцията, съобщи украинската агенция УНИАН.

Превземането на Мариопул, а и като цяло офанзивата в Донбас, обаче се усложнява сериозно с потъването на флагмана на руския Черноморски флот "Москва" преди ден.  Украйна твърди, че е потопила крайцера с две ракети "Нептун", а руската версия е за пожар на борда, но фактът е, че корабът, потвърдено и от официалните власти в Русия, е на дъното на Черно море.

Така че руските войски имат нужда от повече време, включително и да се прегрупират, след като не успяха да превземат украинската столица Киев, както и заради неподходящите метеорологични условия - в средата на пролетния сезон почвата е твърде мека, за да може да се движат танкове и друга тежка военна техника. В северните части на Киев конвоите заседнаха в калта и бяха лесна мишена за украинската армия, припомня Bloomberg.

Това ще се промени в средата на май, но не и преди големия парад за Деня на победата.

Досега руските военни не могат да удържат контрола в големите градове, като например Харков, и не могат да използват безпрепятствено украинските магистрали, а използват по-малки и обиколни пътища, за да превозват своята военна техника. Но те са и много подходящи за организиране на засади от страна на украинските защитници.

Руската армия търпи щети, при това не малки, и при това положение военната техника трябва да бъде върната в Русия, за да бъде ремонтирана. Танковете Т-72 например се ремонтират в Нижни Тагил, който се намира на около 2200 километра от Донецк, а Т-80 - в Омск, разположен на около 3000 километра от Донецк. А едни от най-модерните танкове вече бяха хвърлени в боевете и заместващите ги машини ще бъдат по-стари и нетолкова мощни модели.

Вероятно всичко това се разбира прекрасно от новия отговарящ за "специалната военна операция" в Украйна Александър Дворников, особено с неговата мрачна репутация от участието му във военни действия в Сирия. От друга страна обаче политическите ползи от постигане на победа за 9 май може и да подтикнат руския президент Владимир Путин да поиска по-бързи действия в Донбас.

Още нещо подтиква руснаците за бърза офанзива - тяхното прегрупиране дава възможност и на Украйна да се подготви. Страната получава и военна помощ на стойност стотици милиони долари, включваща противоракетни системи, гаубици, дронове и бронирани машини, както и 11 хеликоптера Ми-17 и системи С-300 от своите съюзници на Запад.

Реално Путин може по всяко време да обяви победа в Украйна и постигане на целите предвид контрола, който има върху медиите. Даже в края на март началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Руската федерация Сергей Ридской съобщи, че практически всички военновъздушни и военноморски сили на Украйна са унищожени и така е изпълнена първата задача на руснаците - демилитаризацията на Украйна.

Проблемът е, че "специалната военна операция" има широката подкрепа на руснаците, дори и на фона на големите загуби - и на човешка сила, и на техника, и заради санкциите. При това положение, дори и да намери повод да обяви победа, Путин все още няма да може да сложи край на бойните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
Валентин Вацев: Войната не само промени Запада, но и Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Путиновата *** да не ми дава съвети, по дефолт в кратуните им няма нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''...Седянка от анонимни юристки...'' 1.Не съществува ЕС регламент, който да задължава един човек да впише личните си данни при регистрация в социална мрежа или в новинарски сайт- тук не сме русия, която изисква при регистрация в който и да е руски сайт, да се вписват задължително личните данни на физическото лице. 2. Съгласно GDPR, личните имена са лични данни, които подлежат на специална правна защита и никой регистриращ се не е длъжен да ги вписва, за да може после, когато ги видят, анонимните руски държавни тролооове да извършат кибератака или фишинг атака, или ддос атака над неговият компютър. 3. Щом сте недоволен от този сайт, защо пишете тук и какъв точно ваш ''копнеж'' задоволявате с циничният си изказ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
Марин льо Пен преди 5 години: Интересът на САЩ срещу Русия не е в интерес на Европа ... да , оказа се права .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"Проблемът е, че "специалната военна операция" има широката подкрепа на руснаците..." .....това наистина е проблем за запада ... впрочем тролската активност показва , че нещата вървят в правилна посока ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
***, напишете си първо имената в профилите, некво занимание, позиция и тогава правете квалификации и ръсете тука акъл! Седянка от анонимни юристки, маникюристки, ***, креватници и още цел орляк от мухи лай нарки сте сичките анонимни джуруляци тука. Тва е! Сайтът се превърна в евтин хоремаг за скучаещи безселници. Блумбърг - думбърг . . . Да ви се рем на инвесторската медия . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Много бързо се отказа *** - регистриран си едва в началото на годината. Прави нов профил и закривай този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Баба Серафима се е събудила и подготвя "опорките" за следобедното събиране на старчески партиен клуб "Млад комунист"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Жалко, че не останахте да живеете в Руската Федерация. Дано повечето рубло-поклоници отидат там завинаги и заживеят щастливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''... Живяла съм и в САЩ и в Русия, имам своя си принос за отношенията ни в ЕС...'' Г-жо митрофанова, държа да отбележа, че този сайт е с домейн ''.bg'' и като такъв, се подчинява на българското, а не на руското законодателство. Странно е, че сте решили да публикувате коментари точно в сайт на ''неприятелска за русия държава''- както вашият президент първи определи Р.България и да очаквате българска поддръжка на руската агресивна война в Украйна. Странно е, че и ваши коментари не съществуват напр. под статиите за България в този сайт. Вие пишете тук само под статии за русия. Тогава защо се учудвате,че има и други коментатори, които вършат същото, което вършите вие, или казвате- заради дипломатическият ви статут, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още