IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се бие за Путин в Украйна?

Повечето войници в съседната страна са от бедни и източни райони на Русия

12:03 | 14.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Михаил Гармаев е руски войник, загинал във войната в Украйна, съобщава BBC. Както съобщава британският телевизионен оператор, той е от Сибир. Твърди се, че е завършил училище, започнал е да учи и след това е постъпил в армията като наборник. След това Гармаев очевидно се е върнал в родината си и се смята, че е работил като монтажник на алармени системи. Вероятно обаче не се е задържал дълго в тази професия, защото малко по-късно се връща в армията - този път като професионален войник. На 6 март е убит близо до Киев.

BBC анализира публично достъпната информация за 1083 руски войници, загинали във войната. Около 1000 имена, анализирани от медията, са само малка част от руските жертви в Украйна, но дават представа за руската армия, каквато представа не беше възможна досега. Много от тях са като Гармаев: от бедни семейства и от дълбокия изток на Русия.

Армията на бедните

Според BBC 80% от мъжете в списъка са от райони, в които хората изпитват трудни икономически условия. Например 93 от загиналите в списъка са от Дагестан - регион, в който безработицата в момента е 16%, много над средното за Русия ниво от 4%.

Допълнителни анализи на публично достъпни данни показват подобна картина за руската армия в Украйна. Камил Галеев, експерт по руската армия в мозъчния тръст Wilson Centre във Вашингтон, анализира списък с ранени руски войници, които се намират в руска болница близо до украинската граница. Според Галеев повече от половината от тези войници са от Дагестан.

Фактът, че много от войниците в Украйна произхождат от по-бедни среди, на пръв поглед не е толкова изненадващ. Както съобщава Washington Post, професионалните войници съставляват около 70% от руската армия. Мнозина избират този път, защото той им осигурява финансова сигурност, която иначе не биха имали. Според вестника професионалните войници в Русия печелят около 1100 долара на месец. В сравнение с минималната заплата, която се равнява на около 250 долара, това е много примамливо.

Останалите 30%, които са наборни войници, обаче също са от икономически по-слаби семейства. Всъщност, както обяснява Гулеев в Twitter, хората, които могат да си го позволят, ще намерят начини да заобиколят задължителната година служба. Washington Post пише, че след началото на войната в Украйна правозащитните организации и адвокатите са получили „поток от обаждания" от мъже и техните роднини, които търсят правна помощ, за да избегнат наборната военна служба.

Опасност за Путин

Ето защо фактът, че много руски войници от икономически слаби региони се сражават в Украйна, не е изненада, макар и само от статистическа гледна точка. В същото време това може да играе важна роля в стратегията на Путин. Руският президент винаги се е стремял да държи тази война далеч от руското население - протестите и демонстрациите, да не говорим за осъзнаването на населението в Русия, че това е война, досега са силно потискани. Москва се е научила да използва военни от семейства, които не са в състояние да посочват смъртни случаи - или да предизвикат голям протест.

Това би се променило при семейства, които имат добри връзки и контакти с медиите или адвокати. „Голямата опасност за правителството в Русия винаги са били майките на войниците", обяснява историчката Юлиана Фюрст в интервю за ntv.de в края на март. Ако броят на по-заможните руски майки, които научават за смъртта на синовете си, се увеличи, вероятно ще има и обществен протест срещу тази война, а това би било опасност за стабилността на Путин в Русия.

От Изтока до Европа

Прави впечатление също, че много от загиналите войници са от Източна Русия. Както съобщава BBC, много от разгледаните списъци са от Бурятия в дълбокия изток на Русия - на повече от 6000 км от Киев.

Не изглежда те да са единствените от Източна Русия, които са били използвани по време на войната. Войниците в Буча, предградието на Киев, за където се твърди, че са извършени ужасяващи военни престъпления, също са дошли от Източна Русия. По данни на украинското разузнаване 64-та мотострелкова бригада от руския Далечен изток е била разположена там основно до 31 март.

Особено интересни са изводите на BBC, която не открива нито един убит войник от Москва. Твърди се също, че и украинската страна не е подала информация за загинали военни от столицата.

И така, възниква въпросът: защо Путин позволява на силите да изминават хиляди километри, за да участват във война, която според него трябва да бъде само „специална операция"? Путин очевидно иска да избегне използването на войници, които имат лични връзки в Украйна. Защото така целият му наратив за нацистите в Украйна може да бъде разкрит по-бързо. Ето защо той предпочита да изпрати във войната военни на няколко хиляди километра разстояние.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
а кой се крие в подземиата на азовсталь , скоро ше разберем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Oт Сирия има записани, защото Путин дава добри пари + стабилна сума в случай на смърт. Така, че тези "доброволци" не са тип "императорът" станал от дивана и отишъл да се бие против цивилизования свят, защото не иска да пазарува повече в Кауфланд и Лидъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Werter
преди 2 години
При гласуването в ООН против руската агресия 140 държави гласуваха заедно с Америка, а Русия беше подкрепена с мъка само от 6 зависими от нея диктаторски държавици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Надо ещ теснее сплотиться вокруг бункера Великого Геосрратега и дать отпор бандеро-америкосам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***, тези, които се бият за пари, се наричат наемници, а не доброволци. А Пyттю бързо видя колко струва армийката му и почна да влачи всякакви "правослaвни" opки, чеченци, сирийци, буряти и тн. Пyттю, "защитника на православието", хахаа! Но и на тези далечноземни opки ще им се случи същото, като на предишните. И веднага ти казвам за държави, които са били във война със САЩ, но сега са съюзници - Виетнам, Германия, Япония, Мексико, Великобритания. А пPocия приятели няма, всичките и съседи я мразят, някои са държани с чатал за врата, като Беларус, други използват Китай да се отърват. пPocия приятели няма, дори обикновените страни скъсаняци, които гравитират около тях, като С.Корея, Ангола, Венецуела, Иран и тн., просто са неприятели на Белия свят, а не че обичат пPocия. То нормален свободен човек няма как да обича символа на всичко долно, какъвто символ е кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
Императорът
преди 2 години
Да видим тепърва кой ЩЕ воюва за Русия. Само в Сирия се записват хиляди доброволци. Доброволци се присъединяват от Латинска Америка, от Африка... Кажете за една "демократизирана" от САЩ страна, която да подкрепя Америка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още