fallback

В Кремъл са убедени, че могат да устоят на противопоставянето със Запада

Западните санкции обаче все пак имат потенциал да засегнат нелеко руската икономика

15:46 | 18.04.22 г. 11

Русия, за разлика от СССР, ще издържи на противопоставянето със Запада, коментира пред телевизионния канал "Россия 1" говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той посочи още, че Москва подготвя ответни санкции срещу Запада, за да защити интересите си.

В момента се разработва пакет от мерки, които "ще отговарят в най-голяма степен на нашите собствени интереси", допълни още Песков.

До момента Европейският съюз (ЕС) е наложил пет пакета санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те обхващат широк кръг от области, включително и банковия сектор. От думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стана ясно, че след Великден, който беше на 17 април, ще бъдат представени още мерки, които този път може да включат и ембарго на руския петрол.

Много компании обаче доброволно намаляват покупките, за да намалят репутационни щети. По данни на руската агенция "Интерфакс" към средата на април среднодневният добив на петрол е намалял със 7,4%. Това се дължи не само на намаленото търсене от страна на Европа, но и от нежеланието на Индия и Китай да увеличат покупките. Източници на Ройтерс допълват, че на 11 април добивът е бил едва 9,76 млн. барела, което е най-ниското ниво за последните две години.

Заради липса на търсене цената на руския сорт "Уралс" е с около 35 долара за барел по-евтин, отколкото световните блендове.

Руското издание The Moscow Times посочва, че най-голямата индийска компания Indian Oil Corporation спира търговете на руски петрол от май. Петролът е ключов за износа - всеки втори долар от валутните приходи в Русия идва от тази индустрия, посочва още изданието.

От Россия 1 припомнят още коментар на руския президент Владимир Путин, че днес светът е по-сложен, отколкото по време на Студената война. Според него нито една държава не може да задържи дълго своята доминация, а след краха на СССР светът е станал еднополюсен.

По време на пресконференцията, която даде руският президент заедно със своя беларуски колега Александър Лукашенко на 12 април, Путин коментира още, че Вашингтон е готов да се противопоставя на Москва "до последния украинец".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback