IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кремъл са убедени, че могат да устоят на противопоставянето със Запада

Западните санкции обаче все пак имат потенциал да засегнат нелеко руската икономика

15:46 | 18.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия, за разлика от СССР, ще издържи на противопоставянето със Запада, коментира пред телевизионния канал "Россия 1" говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той посочи още, че Москва подготвя ответни санкции срещу Запада, за да защити интересите си.

В момента се разработва пакет от мерки, които "ще отговарят в най-голяма степен на нашите собствени интереси", допълни още Песков.

До момента Европейският съюз (ЕС) е наложил пет пакета санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те обхващат широк кръг от области, включително и банковия сектор. От думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стана ясно, че след Великден, който беше на 17 април, ще бъдат представени още мерки, които този път може да включат и ембарго на руския петрол.

Много компании обаче доброволно намаляват покупките, за да намалят репутационни щети. По данни на руската агенция "Интерфакс" към средата на април среднодневният добив на петрол е намалял със 7,4%. Това се дължи не само на намаленото търсене от страна на Европа, но и от нежеланието на Индия и Китай да увеличат покупките. Източници на Ройтерс допълват, че на 11 април добивът е бил едва 9,76 млн. барела, което е най-ниското ниво за последните две години.

Заради липса на търсене цената на руския сорт "Уралс" е с около 35 долара за барел по-евтин, отколкото световните блендове.

Руското издание The Moscow Times посочва, че най-голямата индийска компания Indian Oil Corporation спира търговете на руски петрол от май. Петролът е ключов за износа - всеки втори долар от валутните приходи в Русия идва от тази индустрия, посочва още изданието.

От Россия 1 припомнят още коментар на руския президент Владимир Путин, че днес светът е по-сложен, отколкото по време на Студената война. Според него нито една държава не може да задържи дълго своята доминация, а след краха на СССР светът е станал еднополюсен.

По време на пресконференцията, която даде руският президент заедно със своя беларуски колега Александър Лукашенко на 12 април, Путин коментира още, че Вашингтон е готов да се противопоставя на Москва "до последния украинец".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Werter
преди 2 години
Хаха разбира се че е по-престижно да твърдиш, че губиш войната от САЩ, а не от слабата и тормозена Украйна. Странно защо САЩ са им трън в очите, когато точно САЩ са помагали на Русия в най-тежките моменти - със зърно и храни за градуващите руснаци през 19 век, а също и през 1920-21 година, когато болшевикике конфискуваха и изнесоха всичкото зърно, за да финансират войната срещу Полша, а след това през 1933-34 година по време на голодомора... Ако САЩ не се бяха намесили да осигурят на СССР огромни доставки по ленд лиз почти безвъзмездно на стойност 6000 тона злато на оръжие, танкове, боеприпаси, машини за производство на танкове, храни, облекла, медицински материали, авиационен бензин, хиляди локомоти, 300000 камиона и т.н. Сталин щеше да загуби войната до 12 месеца. А сега разбира се плачат защо САЩ се намесва на страната на жертвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
SolarPower
преди 2 години
По скоро се запитай следното: Защо внасяме над 90% от енергийните ресурси от една държава (Русия), защо още нямаме интеревръзка с Гърция, защо си наложихме мораториум върху добив на газ/петрол на наша земя и море, защо нямаме терминал за втечнен газ, защо още няма Белене макар,че платихме почти милиард за оборудване ? Задай си въпроса кой има изгода от това ? Кой има изгода да контролира България енергийно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тя мисълта му на Путин отдавна не може да се нарече точно мисъл.Едно време викахме на вестника на народната армия вестник Овча Мисъл, та ся кат чуя за мислите на Путин, все за това се сещам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
''Според Путин нито една държава не може да задържи дълго своята доминация, а след краха на СССР светът е станал еднополюсен.'' - щом сетът е станал еднополюсен значи една държава е успяла да задържи доминацията си? Мисълта на Путин, както и политиката му, са изтъкани от противоречия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
valentino29
преди 2 години
Така се бори ,че прави всичко което им наредят от Вашингтон.Сащ че се воюват с Русия до последния украинец.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Всъщност към Кремъл ми беше коментарът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Опа , погрешка го насочих като отговор на колегата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Ще устоите бе, ама ще сте на нивото на пещерните хора.Но то пък май на мужиците им харесва така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Масазучетския- ъ.е. Масачузетския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Пълна икономическа, социална, търговска, финансова, политическа, културна и каквото се сетите още изолация на русия. Руснаците трябва да разберат доброзорно, че това им се случва заради факта, че русия води агресивна завоевателна война в Украйна и не може хем ''кримнаш'' и ''украйнанаша'', хем руските мутреси да си купуват тоалетчета от Милано или да хванат самолета и да посетят магазините там. Край- налице е нова Стоманена завеса, зад която остана русия. Континентът Европа пак е разделен на две части- на цивилизована част, и на руска- дивашка и варварска част. Най- добре е всеки у тях си, за да не стават проблеми. Одържавяване на всички недвижими имоти на руснаци в България, прекратяване на регистрацията на фирмите им у нас, изритване на всичко руско от България- включително и нинова с бсп, както и ***...Искам да попитам нинова- след като е само за България, що синът й не завърши тук магистратура по компютърни технологии и в последствие- докторантура по тях, а тя го издържаше с депутатската си заплата години наред, докато той беше студент и докторант в МIT/ Масазучетския технологичен институт/ в Силициевата долина в САЩ...Много ми е интересно и защо тя не го прати да следва в русия, а не само му разреши да следва в сащ, ами и го издържа 7-8 ГОДИНИ наред, след като всеки нормален човек знае, че наемите в Силициевата долина са изключително скъпи, да не говорим за следването в МIT...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още