IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролното ембарго ще навреди повече на Русия, отколкото на Европа

Руският износ на суров петрол и кондензат възлиза на 110 млрд. долара – над 1/5 от всички приходи на Москва от износ на суровини през 2021

08:39 | 01.06.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След известно колебание Европейският съюз реши да забрани вноса на повечето руски петрол. Заместването на суровия петрол Уралс с по-скъпия Брент ще увеличи и без това високите сметки за енергоизточниците на блока. Все пак обаче този ход ще свие най-доходоносния източник на приходи от износ на Москва и ще помогне да се спре военната машина на Владимир Путин.

Новият пакет от санкции на блока, който трябва да бъде официално одобрен от лидерите на ЕС по-късно тази седмица, предвижда незабавна забрана на 75% от вноса на руски суров петрол в Европа. До края на годината забраната ще достигне 90%. Частичното ембарго има за цел да позволи на Унгария и други държави без излаз на море да продължат да внасят руски петрол по тръбопроводи.

Неравномерното прилагане на най-мощния инструмент за санкции в Европа буди тревога, коментира Ройтерс. То ще доведе и до по-високи сметки за енергоносители за вече затруднените потребители. ЕС внася между 3 и 3,7 млн. барела руски петрол „Уралс“ на ден, твърди Rystad Energy. Замяната на 75% от тях с Брент за 120 долара за барел би означавало допълнителни разходи от поне 2 млрд. долара месечно.

Въпреки това ембаргото е значително. Руският износ на суров петрол и кондензат възлиза на 110 млрд. долара, което е повече от една пета от всички приходи на Москва от износ на суровини през 2021 г. Въпреки че петролът може да бъде транспортиран на други места по-лесно, отколкото газът, Русия ще се затрудни да замени напълно този загубен износ от ЕС. Индия купува рекордни количества руски суров петрол с отстъпка, но вече използва рафинериите си над официалния им капацитет, казват анализаторите на RBK.

 

 

Китай все още не е увеличил вноса си, но икономиката му не е толкова жизнена след продължителните спирания заради Covid. Ембаргото на ЕС ще обезкуражи неруските танкери да транспортират суров петрол от страната.

 

Русия би могла да печели поне 8,1 млрд. долара месечно от износ на 3 млн. барела дневно за ЕС при сегашните цени на суровия петрол Уралс. Анализаторите на Rystad твърдят, че Москва може да успее да пренасочи в най-добрия случай 1 милион от барелите, които преди това са били предназначени за ЕС, което означава, че износът от 3 млн. барела бързо ще се свие до едва 1,75 милиона барела. Това означава пропуснати приходи от поне 3,4 млрд. долара месечно в началната фаза на ембаргото, или малко над 40% от очакваните месечни приходи на Москва от износа за ЕС, показват изчисленията на Reuters Breakingviews. Тези загуби могат да нараснат до поне 4,5 млрд. долара месечно, след като влезе в сила пълната забрана на ЕС. И така - петролното ембарго ще навреди повече на Русия, отколкото на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
значи да вееш червеното знаме и да си комунист са две различни неща :) и няма как да ги разбереш, освен ако не си психиатър!а в азов е имало екстремисти само в началото, даже не бих ги нарекал нацисти, обикновенни *** футболни фенове... апропо Тигрите на Аркан бяха съставени от същите!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
В "Азов" има хора с екстремистки възгледи и татуировки с нацистки символи, доколкото на война всякакви хора се включват. Но онзи ден по руския федерален канал Россия 24 един от военните кореспонденти бе хванат в кадър с двама "освободители", като на ръката на единия се виждаше татуирана физиономията на Хайнрих Химлер. Този в коя категория попада? Ако още не си разбрал, "Азов" бе вкаран в списък на ултра десни организации за редица страни по света с услужливото съдействие на Москва. Хенри Кисинджър от двадесет години пее по поръчка на Москва по същите причини - money!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Много са объркани.Между ушите им се бълника редичък айрян, позаквасен с десетилетия измишльотини за "великата" Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Не знам от санкциите какъв ще е ефектът, но е само въпрос на време намаляващата икономическа активност по света да се прояви в падащи цени на петрола.Предполагам,че това ще започне някъде през есента, след като премине активният ваканционен период в северното полукълбо.И като се има предвид отстъпката за руският петрол,това вече ще е наистина сериозен удар за руските финанси.Предвид архаичната им икономика, няма на какво друго да разчитат освен на тия пари.Въобще в средносрочен и дългосрочен план нямат никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
Аз тия хора не ги разбирам, честно. Ама изобщо. Дори бих разбрал някой левичар, който вее червен флаг в прослава на СССР, щото вярва в комунизма, ама не разбирам хора, дето се прекланят пред бандити, които убиват, грабят и изнасилват. Путин и ко. са ОПГ, а у нас мнозина го одобряват. Болни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Кухи той подминал, а нацита като тебе в никакъв случай не биха подминали и на момента биха се включили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Точно така, правилно си го разбрал... той така един път докато се разхождал по улиците видял как изнасилват жена... и подминал, понеже имало шанс да получи един бушон! Неутралитета му е в кръвта на руския троол!! Също така зада не питаш друг път ... ако излезе няква западна пропаганда той е тук и веднага е затапвва с руска пропаганда, но иначе не е пацифист борещ се срещу конспиративните теории!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Едно време така и Хитлер === Ти за Хитлер си затваряй устата, защото вече го реабилитираха. Никой не упреква в нищо нацвъканите с нацистки знаци и емблеми укронацита от "Азов". Оня Шолц, с дядо нацист, настояваше пред Путин незабавно да освободят главорезите от плен, и не кои да е, а точно укронацистите от ". А Путин се кани да ги съди, молам ви се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Петролното ембарго ще навреди повече на Русия, отколкото на Европа === То убу, ще навредят на Русия. Те затова живеят и го правят от столетия. Но какво ще СПЕЧЕЛЯТ? От трите по-дългото? Или да губиш значи да печелиш? Аз да взема да си подпаля къщата, за да навредя на комшията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
Тоест, следвайки твоята логика, ЕС трябва да е пасивен и да няма позиция относно водената на източната му граница война? А утре, след като Русия премине през Украйна и влезе в Нарва, Естония, ЕС каква точно позиция следва да заеме, доколкото тази страна е член на ЕС и НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още