fallback

Русия води "прокси война" в Украйна, смята американски дипломат

Москва не изпълни нито една от своите стратегически цели в Украйна досега, коментира бившият посланик на САЩ в Грузия и Казахстан

13:53 | 08.06.22 г. 9

Русия води "прокси война" в Украйна, коментира Уилиям Кортни, бивш посланик на САЩ в Казахстан и Грузия. Неговата кариера е свързана с Източна Европа, като през 1997 година е бил съветник на американския президент Бил Клинтън за въпросите на региона.

"Вече не е просто войната на Русия срещу Украйна. Това е войната на Русия срещу Запада", коментира той пред CNBC.

Дипломатът изказва и своето несъгласие с коментарите на Хенри Кисинджър пред икономическия форум в Давос, че Украйна трябва да е готова на жертви в името на мира, както и с мнението на френския президент Еманюел Макрон, че Русия не трябва да бъде унижавана. Никой не се е стремил да опазва имиджа на СССР в Кубинската криза или по време на войната в Афганистан през 1989 година, обяснява Кортни.

"Не е нужно Украйна да прави териториални отстъпки, за да постигне мир", допълва още той.

Вече повече от 100 дни на военни действия в Украйна Русия не е изпълнила нито една от стратегическите си цели, отчита още Уилям Кортни. През февруари Москва е поставила задача на своите военни да превземат трите големи града на Украйна - столицата Киев, Харков и Одеса.

Но тези цели така и не са изпълнени - руските военни се оттеглиха от Харков и Киев, макар и да продължават да извършват обстрели с ракети, а до Одеса така и не могат да се приближат, включително и по море. По-рано във вторник(7 юни) Институтът за изучаване на войната посочи в своята дневна сводка, че украинските военноморски сили са отблъснали руския флот от крайбрежието.

За Кортни това развитие на военните действия може да доведе до излизането на руския президент Владимир Путин от властта. "Възможна е смяна на режима в Русия. Усилващият се натиск на западните санкции, заедно с ефекта от войната, вече започват да се усещат в руската икономика и това може да доведе до битка на елитите и граждански протести", допълва още той.

За 100 дни на война Русия обаче превзе около 20% от територията на Украйна - почти напълно Луганска и Донецка област, както и голяма част от Запорожието. Според Кортни има голяма вероятност Киев да успее да си върне част от окупираната територия на Донбас още в следващите дни, въпреки че Русия в момента е насочила изцяло вниманието си в региона, след като не успя да превземе трите големи града.

По данни на Института за изследване на войната в последните дни украинските военни имат частичен успех край Харков, връщайки си територии. В Северодонецк (Луганска област) се водят тежки улични боеве, като и двете армии записват временен частичен успех.

На този фон е много трудно да се каже кой ще спечели войната и какъв ще бъде резултатът от преговорите за мир. Всичко ще зависи от това къде се намират военните, когато бъде обявено примирието, смята още американският дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
fallback