IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия води "прокси война" в Украйна, смята американски дипломат

Москва не изпълни нито една от своите стратегически цели в Украйна досега, коментира бившият посланик на САЩ в Грузия и Казахстан

13:53 | 08.06.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Русия води "прокси война" в Украйна, коментира Уилиям Кортни, бивш посланик на САЩ в Казахстан и Грузия. Неговата кариера е свързана с Източна Европа, като през 1997 година е бил съветник на американския президент Бил Клинтън за въпросите на региона.

"Вече не е просто войната на Русия срещу Украйна. Това е войната на Русия срещу Запада", коментира той пред CNBC.

Дипломатът изказва и своето несъгласие с коментарите на Хенри Кисинджър пред икономическия форум в Давос, че Украйна трябва да е готова на жертви в името на мира, както и с мнението на френския президент Еманюел Макрон, че Русия не трябва да бъде унижавана. Никой не се е стремил да опазва имиджа на СССР в Кубинската криза или по време на войната в Афганистан през 1989 година, обяснява Кортни.

"Не е нужно Украйна да прави териториални отстъпки, за да постигне мир", допълва още той.

Вече повече от 100 дни на военни действия в Украйна Русия не е изпълнила нито една от стратегическите си цели, отчита още Уилям Кортни. През февруари Москва е поставила задача на своите военни да превземат трите големи града на Украйна - столицата Киев, Харков и Одеса.

Но тези цели така и не са изпълнени - руските военни се оттеглиха от Харков и Киев, макар и да продължават да извършват обстрели с ракети, а до Одеса така и не могат да се приближат, включително и по море. По-рано във вторник(7 юни) Институтът за изучаване на войната посочи в своята дневна сводка, че украинските военноморски сили са отблъснали руския флот от крайбрежието.

За Кортни това развитие на военните действия може да доведе до излизането на руския президент Владимир Путин от властта. "Възможна е смяна на режима в Русия. Усилващият се натиск на западните санкции, заедно с ефекта от войната, вече започват да се усещат в руската икономика и това може да доведе до битка на елитите и граждански протести", допълва още той.

За 100 дни на война Русия обаче превзе около 20% от територията на Украйна - почти напълно Луганска и Донецка област, както и голяма част от Запорожието. Според Кортни има голяма вероятност Киев да успее да си върне част от окупираната територия на Донбас още в следващите дни, въпреки че Русия в момента е насочила изцяло вниманието си в региона, след като не успя да превземе трите големи града.

По данни на Института за изследване на войната в последните дни украинските военни имат частичен успех край Харков, връщайки си територии. В Северодонецк (Луганска област) се водят тежки улични боеве, като и двете армии записват временен частичен успех.

На този фон е много трудно да се каже кой ще спечели войната и какъв ще бъде резултатът от преговорите за мир. Всичко ще зависи от това къде се намират военните, когато бъде обявено примирието, смята още американският дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Веск
преди 1 година
България например с нищо не е заплашвакла Русия. Абсолютно с нищо. Стига с общите ви лафове. Всяка държава има право да решава сама съдбитние си. Според Кант. Има и друга теория - руската, силния има право. Ще поживеем, ще видим. До сега реално НАТО нямаше никакви сили почти по границите с рашата. Не знам за каква заплаха говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Веск
преди 1 година
Стратегически Русия загуби. Загубата на милиони , основно млади и кадърни руснаци ще смачка съвсем Империята на злото раша. Война в раша не искат младите. Дъртите са зомбита, а и знаят, че няма да умрат на фронта. Раша я чака мизерия, голям спад в БВП, огромна безработица, пиянство, престъпност, а скоро няма да могат даже газ и петрол да добиват, защото всичко там е западно. Оскотяване. Масово бягат младите на запад. Предполагам Путин ще затвори границите и ще обяви официално военния си тоталитаризъм. Не мога да ги мисля. рашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...Нали вие или вашите предшественици в ръководствата на вашите държави излъгахте руското ръководство през 1990-те, че НАТО няма да се разширява на изток и няма агресивни намерения срещу Русия!...''Авторът на статия да цитира ПИСМЕНИЯТ ДОКУМЕНТ, с който НАТО се е нагажирало да не приема нови членове, вместо да ни дрънка руските опорни точки. АЗ ОБАЧЕ мога да ЦИТИРАМ Устава на одкб- РУСКОТО НАТО- съгласно чийто чл.19 ВСЯКА ДЪРЖАВА може да стане член на одкб и в който НЕ Е ПОЕТО ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ОДКБ ДА НЕ СЕ РАЗШИРЯВА- НАПРОТИВ- ИМА НАСЪРЧЕНИЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ВСЯКА ДЪРЖАВА В ОДКБ- РУСКОТО НАТО, В КОЕТО РУСИЯ ИГРАЕ ВОДЕЩА РОЛЯ. Ето и доказателството- https://odkb-csto.org/documents/documents/ustav_organizatsii_dogovora_o_kollektivnoy_bezopasnosti_/#loaded Устав Организации Договора о коллективной безопасности 26.04.2012 УСТАВ Организации Договора о коллективной безопасности от 7 октября 2002 года Глава VI Членство Статья 19 Членом Организации может стать любое государство, которое разделяет ее цели и принципы и готово принять на себя обязательства, содержащиеся в настоящем Уставе и других действующих в рамках Организации международных договорах и решениях. Защо тук одкб НЕ Е ПОЕЛО ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА НЕ СЕ РАЗШИРЯВА С НОВИ ЧЛЕНОВЕ, А ИЗИСКВА ПОЕМАНЕ НА ТАКОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОТ НАТО. Авторът на цитираната статия е ПРОФЕСОР, а статията му НЕ ОТГОВАРЯ на критериите за научност, да не говорим, че това, което е написал, си е жива халтура- нахвърлял едно след друго няколко ТВЪРДЕНИЯ, на които им е придал измамно вид на ФАКТИ. В статията НЯМА НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО за тези хвърчащи твърдения на г-н професора, Много ми е интересно, ако неговите студенти се появят на семестриален изпит, подготвени така, както той е ''създал'' цитираната статия, дали самият той няма да им пише слаб 2.00 или ще ги пусне да минат с тройка;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
***, вица се казва СБЕРБАНК , дето занули и тя - сега си по-беден от манг-алите в квартала ти :) Това става, когато *** се изправят срещу цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
Големите лъжи на ЗападаЗащо лъжете, дами и господа? Нали вие или вашите предшественици в ръководствата на вашите държави излъгахте руското ръководство през 1990-те, че НАТО няма да се разширява на изток и няма агресивни намерения срещу Русия! === https://pogled.info/avtorski/Prof-d-i-n-Ivan-Angelov/politiko-ikonomicheskiyat-banditizam-na-nato.142953
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
1. Името на нападнатата от русия държава е Украйна- с това име тази държава членува в ООН, с това име точно нацистка русия призна независимостта на Украйна през 1992 г. Държава ''укропия'' не съществува в континента Европа. На когото това не му се харесва- пътя и в русия- там на воля да си измисля несъществуващи държави 2. Русия е агресор в Украйна и води руска завоевателна нападателна война там. Никакви ''а защо вие биете ***'' не могат да послужат за оправдание на русия за започване на тази война- това казва международното право, и по-специално- Устава на ООН, както и Резолюция 3314 от 1974 г. за определението на понятието ''агресия''- в смисъл- военна агресия. Така, че- както и да се въртите и сучете руснаците, фактите са си факти- Украйна е държава в Европа, която нацистка русия нападна ВЕРОЛОМНО на 24.02.2022 г. през нощта и води в нея агресивна война с цел завладяването на украинската държава, премахване на украинската независима държавност, окупиране на суверенната украинска държавна територия и установяване на руска военна окупация на цялата държавна територия на държавата Украйна. Това е истината, останалото са руски опорни точки, преповтаряни нонстоп от руските тр000лове и активните руски участници в руската информационна война не само в Украйна, а и в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Русия, а не САЩ водела прокси война в укропия? Това звучи като някакъв виц, няма смисъл дори да се чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''... "Възможна е смяна на режима в Русия. Усилващият се натиск на западните санкции, заедно с ефекта от войната, вече започват да се усещат в руската икономика и това може да доведе до битка на елитите и граждански протести", допълва още той....'' Моляяя- това изобщо не го виждам как ще стане. Руснаците са аморфна маса крепостни селЯни- те СЕ РАДВАТ, че русия води война в Украйна, те МЕЧТАЯТ да завладеят Украйна, защото това отговаря на неоимперското им самочувствие, въпреки, че са последната дупКа на кавала и като икономика, и като паритет на покупателна способност, и като стандарт на живот, и като всичко...Ако руснаците искаха сами да спрат путин, до сега милион пъти да са го направили- русия е 160 милиона души население, 100 милиона да излязат на улицата и да протестират за спиране на руската война в Украйна, то няма толкова на брой места в руските затвори, в които да ги затворят...Фактът, че досега от 160 милиона са протестирали едва... по 20тина души на протест, а в началото- към 1000 човека, говори ясно сам по себе си какво искат руснаците и че са ДОВОЛНИ И ПОДКРЕПЯТ деянията на руския нацист в кремъл. Не вярвам изведнъж да са осенени свише и да се манципират като граждани и да поискат свалянето на путин и изтеглянето на руската армия от Украйна. Впрочем, това и да го видя по тв, ще си помисля, че е активно мероприятие на фсб с цел ЕС държави и сащ да премахнат санкциите спрямо русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още