IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трудно се справя с управлението на окупираните в Украйна територии

В 100-я ден от войната боевете са съсредоточени в Донецка и Луганска област, като окупираната от Русия територия е около 43 хил. кв. км

09:30 | 03.06.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия трудно ще удържи окупираните в Украйна територии, пише в анализ Института за изучаване на войната (ISW). Руската администрация в множество от обсадените градове е "само на хартия", а местните жители започват да организират "партизанско движение", което систематично саботира режима.

Анализаторите отбелязват още, че досега реално Москва няма план за интеграцията на тези населени места.

Пред парламента на Люксембург на 2 юни украинският президент Володимир Зеленски коментира, че над 2,6 хил. населени места и повече от 43 хил. кв. километра площ в Украйна в момента са под руски контрол. Украинските военни на този етап са отвоювали 1,1 хил. населени места.

Украинският президент съобщи и какви са загубите за украинските военни - до 100 души на ден са убитите и около 450-500 души са ранените. Според оценките на един от съветниците на Зеленски - Олексей Арестович, руснаците губят по 200-400 войници на ден, като ранените са до 100 души. Пред руския правозащитник Марк Фейгин той обясни, че руските военни нямат "медицинско покритие" и по-сериозно ранените войници не оцеляват.

Заради военните действия в огромна територия - от Харков до Николаев, 12 млн. украинци са напуснали домовете си, като 5 млн. от тях са избягали зад граница. 

Боевете в 100-я ден от началото на войната в момента са съсредоточени в Луганска и Донецка област, отбелязват още от ISW. Военните сили на Украйна съобщават и за два кораба с високоточно въоръжение в Черно море. Според изчисленията на борда им има до 16 ракети от типа "Калибър". От 26 май до 2 юни руските военни са извършили 56 ракетни и 36 авиационни удара на територията на Украйна - основно обекти на транспортната инфраструктура и железопътни линии.

В своя дневен анализ американската институция отбелязва още, че боевете за позиции в Северодонецк и Лисичанск се ожесточават. В началото на юни Русия обяви, че е превзела почти целия Северодонецк, но ден по-късно украинските военни предприеха контранастъпателни действия. С тези две населени места руските военни смятат, че ще успеят да "освободят" цялата Луганска област. Но тежките сражения ще изтощят руснаците и те може и да нямат достатъчно сили, за да превземат и Донецка област.

Институтът цитира украински данни за насилствена мобилизация в Донецка област. 113-и полк от ДНР пък разпространи видео, в което военните се оплакват от липсата на доставки на храна и лекарства по фронтовата линия в Херсонска област, както и от включването във военните действия на неподготвени хора.

От полка обясняват още, че руското командване не успява да ротира своите войници - около 30%-40% от тях, които са били изведени от района на боевете, отказват да се върнат и се заменят със слабо подготвени хора, често принудително мобилизирани. 

Американското издание на Politico съобщава, че Конгресът на САЩ е изискал от Пентагона отчет колко средства са похарчени за европейската сигурност в последните години. По данни на Пентагона, публикувани на 1 юни, само за Украйна от 2014 г. САЩ са отпуснали 7,3 млрд. долара помощи. 4,6 млрд. долара от тези средства са предоставени от началото на пълномащабните военни действия на 24 февруари. 

Преди ден САЩ съобщи, че ще достави обещани системи за залпов огън след кратко колебание дали Украйна няма да използва далекобойните ракети за цели на територията на Русия. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на страната, коментира, че Москва ще държи отговорни центровете, които са взели подобно решение. Често те са извън територията на Украйна, допълни той, цитиран от ТАСС. 

Вашингтон има обещанието на Киев, че тези оръжия няма да се използват за атака срещу руска територия, но американският посланик в Украйна Бриджит Бринк коментира, че украинските военни могат да използват тези оръжия за цели, каквито сами преценят.

Междувременно САЩ наложи санкции срещу 71 руски и беларуски физически лица, допълва Bloomberg. Според обясненията на Вашингтон този ход ще ограничи достъпа на Русия до технологии, които могат да бъдат използвани за военната операция. Очаква се днес (3 юни) да бъде публикуван официално и шестият санкционен пакет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
В момента Русия води война за да върне свои територии и ще ги възстанови много брзо ,както стана с Грозни и Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
То рассията не може да се справи с доставките на природен газ, тръгнала с хора да се оправя. Тролейното депо на рубли, я дайте една държава дето матушката е водила война и после е успяла да я възстанови самостоятелно и тя да е просперирала... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Нормално, там не ги чакат с хляб и сол. Все по-трудно ще става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Остава да започнеш да ме убеждаваш и че напр. Емджи/ мултигруп/ не беше мутренска икономическа групировка и че съм длъжна да вярвам, че татЯна дОнчева не е създавала юридическите й схеми в качеството й на адвокат на тази вече несъществуваща корпорация и направо ще ме разсмееш;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Виж сега- руски партенки и руски опорни точки НЕ ЧЕТА. Или дай доказателства, годни за съд за твърдението ти, напр., че ''... А Краматорск помниш ли, когато десетки хора, чакащи да се евакуират, бяха убити с УКPOПСКА ракета... с надпис: "ЗА ДЕЦАТА" ???...''' или ако не можеш, защото твоите ''доказателства'' се опират на руски пропагандни клипчета в тубата, създадени от руснаците именно за да се внушава уж верността на руската пропаганда и независима съдебна експертиза не е доказала по несъмнен начин, че те НЕ СА манипулирани, просто си замълчи, защото ставаш жалък и инфантИлен- смешно е възрастен човек безрезервно, БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ГОДНИ ЗА СЪД, да вярва на държава- агресор, относно събития, случили се по време на НЕЙНАТА окупация на град, намиращ се в нападната от нея държава. Ти и през мутренските времена ли беше чак толкова лековерен и приемаше за чиста монета и мутрите, и далаверите им, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Помните ли как нямаше да построят кримския мост.!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
Въобще не по познавате Руснаците. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребно комплексарче, вече спрях да ти чета глупостите. Само опорки, глупости и откровени лъжи. Неслучайно си баш клоуна и тук и по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
раздвай се че сайта е на една варненска групировка и е позволено да се лъже в ползва на русия... иначе да са те изтрили 100 пъти! .. едно нещо не си написал дето е истина, а в последно време изключително много пъжи пишеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Укpoпите първо да разследват своите военни престъпления - убийства на опитващи се да се евакуират цивилни, убийства на невъоръжени и вързани пленници, кастрация, изтезания. Свидетелства, включително видеоматериали заснети от самите извършители, колкото искаш !!! Относно "насилствената депортация", това е комично и абсурдно. Не съм видял със сила да извеждат цивилни от зоната на бойните действия - а единствената посока, в която могат да ги изведат, е към Русия, защото иначе цивилните трябва да минат през бойната линия, където животът им ще е - меко казано - в опасност. Отделно - защо тия хора не са евакуирани ПРЕДИ руснаците да стигнат съответното населено място? А Краматорск помниш ли, когато десетки хора, чакащи да се евакуират, бяха убити с УКPOПСКА ракета... с надпис: "ЗА ДЕЦАТА" ??? А Харков, където не бе позволено на хиляди хора, включително чужденци, да се евакуират, за да бъдат използвани като жив щит? А това, че самата венедиктова ЗАБРАНИ евакуацията на цивилните от Мариуполь? Нека Международният съд да разследва всички тия случаи безпристрастно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още