IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губернатор дава на Северодонецк само два дни

САЩ и Германия обещаха за първи път на Украйна модерни ракетни установки въпреки огромните заплахи от страна на Москва

07:54 | 02.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE</em></p>

Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Руските войници продължават да напредват в Източна Украйна. Губернаторът дава на съпротивата в Северодонецк само още два дни. Американските военни експерти обаче смятат, че бързото падане на града може и да е хитроумно решение на Киев. САЩ и Германия обещаха за първи път на Украйна модерни ракетни установки въпреки огромните заплахи от страна на Москва. А в същото време Унгария отново блокира току-що договореното петролно ембарго. Ето кратък преглед на 98-ия ден от войната.

20% от Северодонецк са ничия земя

Северодонецк въоръжени сили вече държат само 20% от източния град Севджеродонеск. Въпреки това кметът на индустриалния град в Луганска област Олександър Стрюк заяви, че все още има надежда, че ще успеят да предотвратят пълното му превземане от руските войски. Руските войници контролират 60% от града. Останалите 20% са се превърнали в ничия земя, казва Стрюк.

12 000-13 000 души все още се намират в града. Понастоящем, казва той, не е възможно да ги изведем на безопасно място или да им доставим храна. Кметът не отговори на въпроса за собственото си местонахождение. От друга страна, областният управител Серхий Гайдай очаква пълното превземане на Северодонецк през следващите два-три дни. Според него украинските части се изтеглят към Лисичанск.

ISW подозира хитри изчисления за града

Американският институт за военни изследвания ISW подозира, че зад почти доброволното напускане на Северодонецк стоят хитри изчисления. Експертите са сигурни, че военните планировчици на Киев са могли да осигурят повече резерви и ресурси за отбраната на града. Въпреки това решението за изтегляне било стратегически обосновано.

„Украйна трябва да използва ограничените си ресурси пестеливо и да се съсредоточи върху възвръщането на критично важни терени, а не върху защитата на земя, чийто контрол няма да определи изхода от войната", се казва в последния доклад за ситуацията на ISW.

Американските модерни системи за Украйна вече са в Европа

Вашингтон възнамерява да достави на Украйна четири системи за залпов огън HIMARS като първи транш и очаква те да бъдат разположени в зоната на военните действия до няколко седмици. „Вече сме разположили предварително системите в Европа, така че да могат да бъдат доставени бързо", заяви високопоставеният служител на Пентагона Колин Кал във Вашингтон. „Предвиждаме три седмици обучение на украинците за работа със системата. Ще има допълнително обучение за поддръжка. Така че в някакъв момент от този период от време може да видим системите на терен“.

Кремъл остро разкритикува обявената от САЩ доставка на множество ракетни установки за Украйна. Вашингтон „умишлено налива масло в огъня", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в Москва. „Подобни доставки не насърчават украинското ръководство да иска да възобнови мирните преговори“.

И Германия започва доставки

След съобщението на Вашингтон за доставка на ракетни установки германското правителство също последва примера: Канцлерът Олаф Шолц обеща на Украйна в Бундестага доставката на модерна система за противовъздушна отбрана, а именно IRIS-T на производителя Diehl. Освен това Германия ще предостави четири ракетни установки за залпов огън от запасите на Бундесвера и модерен радар за проследяване на артилерийски позиции.

Украинският посланик Андрий Мелник приветства обявяването на нови германски оръжейни доставки за страната му. „Щастливи сме, че нещата най-накрая се движат и ледът е разчупен", заяви Мелник пред Stuttgarter Nachrichten и Stuttgarter Zeitung. „Почти три месеца работим зад кулисите по системата IRIS и се надяваме, че през лятото тя ще бъде готова за производство, обучението ще започне през август, а внедряването - през октомври“. А пред Wirtschaftswoche Мелник нарече случилото се „истински пробив".

Лавров предупреждава за разширяване на конфликта

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди, че трети страни са въвлечени в конфликта в Украйна с оглед на оръжейните доставки от Запада за страната. С исканията си за доставка на тежки оръжия Украйна се стреми да постигне точно това. „Това е директна провокация, целяща да въвлече Запада във военни действия", заяви Лавров. „Има политици, които са готови да се включат в тази лудост", той Лавров. Трезвите политици на Запад разбират добре рисковете - но не всички в ЕС, „особено в северната част“, предупреди той.

Унгария блокира петролното ембарго

Междувременно Унгария отложи окончателното приемане на последния пакет от санкции на ЕС с частичното петролно ембарго срещу Русия. Според дипломати на ЕС по време на подробните преговори през нощта страната е отказала да се съгласи със санкциите срещу лидера на Руската православна църква патриарх Кирил.

В понеделник лидерите на ЕС се споразумяха за шести пакет от санкции срещу Русия, включително широкомащабно ембарго върху руския петрол. Споразумението вече включваше изключението, за което Унгария настояваше. В продължение на седмици унгарският правителствен ръководител Виктор Орбан отказваше да се съгласи на петролно ембарго.

Дания се обвързва с европейската отбрана

Референдум в Дания показа, че ясно мнозинство подкрепя премахването на т.нар. резерви за отбраната на ЕС. Според прогнозите на телевизиите DR и TV2 след затварянето на избирателните секции лагерът "Да" е получил почти 70% от гласовете. Ако мнозинството гласува "за", Дания ще може в бъдеще да участва в европейското сътрудничество в областта на сигурността и отбраната - например във военни мисии на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още