fallback

Доставките по "Северен поток" спират изцяло за профилактика

От средата на юни "Газпром" използва само 40% от капацитета на газопровода заради проблеми с ремонта на турбини в Канада

18:11 | 01.07.22 г. 18

От 11 до 21 юли доставките по "Северен поток" ще бъдат изцяло прекратени за профилактика, съобщава проектната компания на газопровода Nord Stream AG. В този период подаването на газ и по двете тръби ще бъде преустановено за тестове на оборудването и системата за автоматизация, допълват от компанията.

Графикът на тези дейности е съгласуван с всички партньори в проекта и клиентите, получаващи газ по него.

От средата на юни "Газпром" може да използва само 40% от капацитета на "Северен поток", след като една от турбините на Siemens беше изпратена за ремонт в Канада и не може да бъде върната заради санкциите, които налага Отава срещу Русия. Общият капацитет на двете тръби по дъното на Балтийско море е 55 млрд. куб. метра годишно.

По данни на "Газпром" през 2021 г. по "Северен поток" са доставени рекордните 59,2 млрд. куб. метра природен газ. Част от тях бяха насочени към Полша след спирането на доставките по "Ямал". В края на миналата година потокът по "Ямал" изненадващо беше обърнат без обяснения. Руската газова компания посочи единсвено, че изпълнява стриктно заявките на своите клиенти по дългосрочните договори.

Русия има възможност да доставя газ за Европа през още няколко трасета - включително и през територията на Украйна и по "Турски поток".

Доставките през Украйна също са наполовина от договорения капацитет - около 42-43 млн. куб. метра на денонощие, след като операторът на украинската газопреносна мрежа отказа да приема руски газ на входната точка "Сохрановка". Тя се намира в контролираната от сепаратисти Луганска област и от компанията коментираха, че нямат контрол върху дейността на съоръженията там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
fallback