IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа расте заради спирането на главен транзитен поток в Украйна

Газът вече се търгува при цена от над 101 евро за мегаватчас в Амстердам

12:36 | 11.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се повишиха, след като руските транзитни потоци през една от ключовите входни точки в Украйна спряха, тъй като войната вече засяга физическите доставки на горивото, съобщава Bloomberg.

Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е обявил форсмажорни обстоятелства при транзита на руски газ, влизащ в украинската система през входната точка „Сохрановка", и от 11 май няма да приема газ през нея, тъй като нахлуващи руски войски са нарушили операциите в компресорната станция.

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата по рода си след започналата на 24 февруари руската военна инвазия в Украйна и доведе до рязко поскъпване на природния газ в Европа.

газ1 газ1

Руският газов гигант „Газпром“ отхвърли предложението на оператора на украинската мрежа за пренасочване на доставките към другата входна точка „Суджа“.

Цената на газовите фючърси на газовия хъб в Нидерландия поскъпват с над 6% след новината.

„Сохрановка“ обработва около една трета от руските газови потоци, влизащи в Украйна. Останалата част минава през „Суджа“, която е по-отдалечена от окупираните територии в Източна Украйна.

газ2 газ2

Говорител на „Газпром“ потвърди, че е получил известие от Украйна, но не е получил потвърждение за форсмажорни обстоятелства.

Доставките през „Суджа“ възлизат на 72 млн. куб. метра за сряда, по-високи от тези за вторник, но все още под общото количество за двете станции, според GTSOU. Потоците през Украйна до входната точка „Велке Капусани“ в Словакия, основният транзитен маршрут към Европа, също се очаква да се свият с 18%, до най-ниското им ниво от 30 април въз основа на данните от мрежата.

Към момента цената на газа в Амстердам достига 101,68 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ааа, сега бил гаден американския газ...ахахахааа, жалки, жалки копейничета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Църрр....църррр....:))) газчицата лека полека спира, а с нея и парите към Мордор :) Свиквайте с новите нива на мизерия, петолъчки! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Слава богу че не сте споменали как украинците са го спрели понеже губят контрол над провинцията. Че след цялото хленчене как било изнудване като Русия спряха газа на неплащащите, представям си сега какво щеше да се наложи да напишете. Сещаш се, ако бяхте обективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Американският газ е шистов и е пълен с примеси и сяра, което го прави неподходящ за суровина за преработка. Калоричността му също е по-ниска. Пламъкът не е син, както се полага за природен газ, а червеникав. Ама кой ти гледа? Важното е да се кряска срещу Рашата и Путин. Все пак някои от това се издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 1 година
Нищо де, току виж най-накрая европейците да се усетят кой ги клати от години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Църр...църррр.... :) ей мъко, мъкооо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Европейците ще плащат скъп газ, а ние се уредихме с американски втечнен. Дето щял да бъде по евтин и от руския и от пазарните нива (въпреки че се втечнява, пренася през океана с кораби, изпарява се и после се транспортира до България). Направо благотворителен подарък. И европейците ще искат такава сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още