IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ през Украйна остава непроменен през последните дни

Пренасяният през станция „Суджа“ природен газ достига 41,9 млн. куб. м в четвъртък, според ТАСС

18:07 | 16.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Транзитът на руски газ през територията на Украйна вероятно достига 41,9 млн. куб. м в четвъртък, според данни, публикувани на сайта на оператора на газопреносната мрежа на Украйна (GTSOU), цитирани от ТАСС.

С това потоците на руски газ през страната запазват нивата си от предходните дни.

В същото време "Интерфакс" съобщава, че украинският газов оператор е приел запитване на „Газпром“ за пренос на 42,5 млн. куб. м газ през територията на страната за четвъртък, което е повече от отчетените в сряда 41,9 млн. куб м. 

Липсват номинации за транзит на руски газ за 16 юни през газоразпределителна станция „Сохрановка“, а транзитните обеми през станция „Суджа“ достигат 41,9 млн. куб. м.

В момента „Газпром“ доставя газ за Европа през украинската газопомпена станция „Суджа“, докато заявките за изпомпване през „Сохрановка“ са отхвърлени от украинската страна.

В същото време заявките на Европа за доставка на газ достигат най-високото си ниво от началото на март в размер на 109,6 млн. куб. м.

На 10 май операторът на газопреносната система на Украйна заяви, че ще спре транзита на газ към Европа през станция „Сохрановка“ от 11 май, като се твърди, че компанията не може да контролира газокомпресорната станция „Новопсков“ в Луганска област. Следователно номинациите за транзит ще бъдат отхвърлени, като газът няма да бъде приет.

В същото време Русия не вижда основания за спиране на изпомпването в предишния му вид, като отбелязва, че не е получила никакво потвърждение за форсмажорните обстоятелства. Според „Газпром“ технологично е невъзможно всички транзитни обеми газ да бъдат прехвърлени към другата точка – "Суджа“.

Освен това руската енергийна компания заяви, че санкциите на Москва, наложени срещу редица чуждестранни енергийни компании, ѝ забраняват да използва газопровода „Ямал-Европа“ за изпомпване на руски газ през Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дишай дълбоко, ще се откажем. Въпрос на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
"заявките на Европа за доставка на газ достигат най-високото си ниво от началото на март" Нали щяхме да се отказваме от руския газ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още