IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът продължава да поскъпва след новото свиване на обема по "Северен поток"

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поскъпват със 7,6% и достигат 129,49 долара за мегаватчас

11:23 | 16.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ в Европа скочиха, след като Русия засили енергийната война, като намали доставките през най-голямата газова връзка към региона до по-малко от половината от обичайните обеми, съобщава Bloomberg.

Газовите фючърси поскъпват с 8 на сто, отразявайки 60-процентното свиване на обемите, транспортирани по „Северен поток“.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в сряда, че смята, че ходът на Москва е бил "политически мотивиран" и не е свързан с технически проблеми, както заяви държавната руска енергийна компания "Газпром". По думите на Хабек Русия се опитва да внесе хаос на пазарите и да повиши цените. Канцлерът Олаф Шолц се очаква да посети Киев в четвъртък заедно с други европейски лидери.

Обявените в сряда намаления на обемите на транспортиран по „Северен поток“ руски газ са предхождани от друго понижение от предходния ден, след като „Газпром“ се позова на проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens.

Европейските страни от няколко месеца се опасяват от съкращения при доставките на руски газ в отговор на санкциите, които те наложиха на Москва заради руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

газ газ

Транзитът на руски газ през Украйна беше ограничен от 11 май, след като една от двете ключови трансгранични точки беше спряна на фона на боевете в източната част на страната.

Износът на газ от Русия за нейните ключови чуждестранни клиенти досега през юни падна на дневна база до най-ниското си ниво поне от 2014 г.

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поскъпват със 7,6% към 10 ч. българско време и достигат 129,49 долара за мегаватчас.

Американски LNG

Редуцирането на газовите обеми по „Северен поток“ допринася за общото свиване на доставките за Европа, започнало с прекъсванията на американските доставки на втечнен природен газ (LNG).

Експортният терминал за LNG в Тексас, основен източник на газови доставки за Европа, ще остане затворен по-дълго от първоначално очакваното заради щетите, причинени от пожар миналата седмица.

Европа, която разчита на американския втечнен газ, за да компенсира намалените руски потоци, може да се наложи да се конкурира по-ожесточено с азиатските купувачи, за да си осигури резервни доставки, тъй като страните бързат да запълнят своите газохранилища, преди търсенето отново да достигне своя пик през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Уважаеми германци, нали и без това се отказвате от руските горива. Купете си повече втечнен газ и готово. Ние имаме два танкера и можем да ви услужим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Теб кво те боли фара :) Минавай на ток и готово :) Ако не искаш си копай собствена газ и петрол. Не е трудно. Като не искаш ще плащаш колкото ти нареди масква :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в сряда, че смята, че ходът на Москва е бил "политически мотивиран" и не е свързан с технически проблеми, както заяви държавната руска енергийна компания "Газпром". === Ами то и пускането на СП-2 не е свързано с технически проблеми, а е спряно по чисто политически причини. Сега си чукайте дървените глави по откраднатите газотурбинни двигатели, дето са отишли на ремонт по политически причини. Аман от педъровци на тоя свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още