IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния: НАТО трябва да помисли за дългосрочно присъствие в Източна Европа

Северната ни съседка е готова да се присъедини към Шенген и очаква това да се случи до края на годината, заяви премиерът на страната

20:00 | 03.08.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

 „Пожелателно мислене“ е да очакваме отношенията между Русия и Запада да се върнат на нивото си преди войната скоро след края на боевете в Украйна, тъй като Кремъл изглежда се стреми да създаде буфер между себе си и НАТО, заяви румънският премиер Николае Чука пред Bloomberg.

Чука, който е пенсиониран генерал и преди време ръководеше бойни сили в Ирак, смята, че нашествието на Русия е отворило отново цивилизационен разрив като по време на Студената война и НАТО ще трябва да запази разширеното си бойно присъствие по източната си граница най-малко в средносрочен план.

Макар че Чука не очаква Русия да нападне страна от НАТО, което ще предизвика открит конфликт, настоящата война потвърждава отправяните повече от десет години предупреждения от източните страни членки на алианса, че президентът Владимир Путин иска да си върне територия, контролирана някога от Съветския съюз.

“Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас“, отбеляза 55-годишният Чука в интервю в кабинета си в Букурещ. „Изглежда, че ситуацията сега отваря отново дупка между западната и източната цивилизация, между свободните, демократични страни и автократичните режими“, допълни той.

Румъния, която е бивша комунистическа страна с почти 19 млн. души население и се присъедини към НАТО през 2004 г. и към ЕС три години по-късно, се превърна в подкрепяща страна на първа линия за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари.

Украинската фронтова линия

Нейната граница от 624 км с Украйна е най-дългата в ЕС и страната се стреми да възстанови железопътни линии и да преустрои пристанища, за да помогне на украинския износ да заобиколи руската окупация и блокада на черноморските пристанища. Страната подкрепи също над 1 млн. бежанци, които пресякоха границата ѝ, за да избягат от конфликта.

Но се засилват опасенията, че решителността сред по-богатите западни страни да задържат натиска върху Русия чрез санкции и да продължат притока на оръжия и финансова помощ за Украйна може да се изчерпват с наближаването на зимата и повишаването на цените на енергията заради ограничените потоци на руски газ. Според Чука натискът не трябва да отслабва.

Ако руснаците „не искат да спрат възможно най-скоро и да преговарят, да намерят решение, да признаят териториалната цялост на Украйна, независимостта и суверенитета ѝ, те ще направят същото и с други страни“, отбеляза той.

Правителството на Чука планира да повиши целта за разходите за отбрана на Румъния над предписания минимум от НАТО от 2,5% от брутния вътрешен продукт. Около една трета от тях ще отидат за придобиване на нови оръжия, включително изтребители, подводници, корвети, бронетранспортньори и дронове, допълни той.

„Подготвени сме“

След решението на НАТО за засилване на военното му присъствие по източния фланг Румъния също приема многонационална бойна група, включваща френски, белгийски и нидерландски военни, както и американски контингент. Това според Чука показва растящото стратегическо значение на черноморския регион.

„Не става въпрос само за отбрана, а и за продоволствена сигурност в цял свят“, отбеляза той. „Става дума за регион, който е много близо до Балканите, така че всички вземани решения за повишаване на сдържането и на отбраната по целия източен фланг са много добре дошли“, смята румънският премиер.

Той също така очаква Румъния, след над десетгодишно чакане, да бъде приета в Шенгенското безвизово пространство на ЕС до края на годината, стъпка, която ще елиминира дългото чакане на румънските граници с други страни членки на ЕС и ще засили привлекателността на страната за чуждестранни инвеститори. Брюксел ще отмени също мониторинга върху напредъка на Румъния по реформирането на съдебната система и изкореняването на корупцията след години на критики от изпълнителния орган на ЕС, изтъкна Чука.

„Всичко, което направихме, откакто започна конфликтът, показва, че сме подготвени да станем членове на Шенген“, каза Чука. „Наистина очакваме всички останали лидери на ЕС да признаят всичко, което направихме“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Прави са хората. Затова и дърпат напред като Полша и Чехия, щото са разбрали, че колкото повече москалщина в страната допуснат, толкова повече мизерия и бедност. Ей ги ония скъсаняци сърбетата са живия пример. Затова москалските opки трябва да получат шут в гАза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Румъния: НАТО трябва да помисли за дългосрочно присъствие в Източна ЕвропаА Румъния пък трябва да си помисли за дългосрочно унгарско присъствие в Трансилвания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , у Видин ше е най добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
редно е поне една база да е у нас и по близо до терористична русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
ing5rov
преди 1 година
няма да е зле за румънците да си поприпомнят участието си във втората световна война на страната на германия ... и последствията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още