IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофата във Фукушима е резултат на човешки грешки

Аварията не може да бъде определяна като инцидент, предизвикан от природно бедствие, се посочва в японски правителствен доклад

11:08 | 05.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Анти-ядрен протест в Токио, 1 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Анти-ядрен протест в Токио, 1 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс

Катастрофата в ядрената централа Фукушима е „изцяло следствие на човешки грешки“, заключава доклад на парламентарна комисия разследваща инцидента, цитиран от BBC.

Катастрофата „е могла и е трябвало да бъде предвидена и предотвратена“, а последствията да бъдат „смекчени чрез по-ефективни действия“, се посочва в доклада.

В документа се изреждат сериозни пропуски в действията, както на правителството, така и на Tepco - компанията, оперирала електроцентралата.

Като причина за неадекватната реакция след инцидента в доклада се посочват и някои културни особености на японската психика като например нежеланието и нерешителността да се поставят под въпрос решенията на властите.

Шестте реактора на ядрената централа във Фукушима бяха тежко засегнати, след като земетресението и последвалото цунами на 11 март 2011 г. извадиха от строя охладителните системи на реакторите и това доведе до разтапяне на реакторните ядра и изтичане на радиация.

Десетки хиляди граждани бяха евакуирани от зоната около електроцентралата, докато работници – доброволци се опитваха да овладеят ситуацията.

През май 2011 г. японският парламент създаде специална антикризисна комисия, която да проведе разследване и изготви препоръки.

В последния доклад на комисията се изтъква, че многобройни грешки и „умишлено нехайство“ са допринесли за това, ядрената централа да се окаже изцяло неподготвена за сполетелите я природни стихии.

„Въпреки природните катаклизми, последвалата катастрофа в ядрената електроцентрала Фукушима не може да бъде определяна като инцидент, който е следствие на природно бедствие“, се посочва в документа.

„Това е катастрофа, която е изцяло следствие от човешки грешки и е трябвало да бъде предвидена и предотвратена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Telerig
преди 11 години
Нашата АЕЦ я скъсаха от проверки, а къде се издъниха световните атомни организации - в най-високотехнологичната страна в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Доста "човешки" грешки се натрупаха в ядрената енергетика . Строителството на нови АЕЦ все повече започва да прилича на покупка на фабрика на 09.09.1944
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Колкото повече АЕЦ има по света, толкова по голям е шансът за нови човешки грешки! Германия и Япония с усилен темп се освобождават от ядрената енергия и след 10-15 години те отново ще а лидери в новата технология на ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още