IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered е укрила транзакции с Иран на стойност 250 млрд. долара

Британската банка е нарушавала наложеното ембарго върху Ислямската република в продължение на 10 години

21:10 | 06.08.12 г.
Standard Chartered е укрила транзакции с Иран на стойност 250 млрд. долара

Финансовите власти на щата Ню Йорк обвини британската банка Standard Chartered в заговор с ирански държавни банки, корпорации и други неустановени ирански компании за укриване на около 60 000 транзакции на стойност над 250 млрд. долара, съобщи CNBC.

Щатският регулаторен орган посочи в свое изявление, че банката съзнателно е нарушила американското законодателство срещу прането на пари и други закони при опит за спечели стотици милиони долари.

На банката е наредено да изпрати представители пред финансовата агенция, за да посочат защо лицензът ѝ за операции в Ню Йорк да не бъде отнет.

Длъжностни лица заявиха, че Standard Chartered систематично е пропускала да посочи информацията от транзакциите с Иран, за да заобиколи контрола от страна на САЩ.

От регулаторния орган твърдят, че банката е прикривала тази своя незаконна дейност в продължение на 10 години и е лъгала, когато са ѝ били задавани въпроси в тази посока.

Агенцията е прегледала над 300 000 страници документи, включително вътрешни електронни писма, които определено и категорично описват доброволно и нечувано нарушаване на закона. От регулаторния орган обвиняват кредитната институция, че е била наясно с  доброволното нарушаване на закона.

През октомври 2006 г. главният изпълнителен директор на банката за Северна и Южна Америка е написал до група мениджъри в Лондон, че бизнесът с Иран има „потенциала да причини много сериозни и дори катастрофални щети на имиджа на групата“, се посочва в съобщението на агенцията.

От Standard Chartered не са били открити за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още