IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският PMI индекс достигна 7-месечен връх

Стимулиращите мерки на правителството започват да дават резултат, но възстановяването все още не е устойчиво, коментира икономист

20:47 | 01.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският PMI индекс достигна 7-месечен връх

Kитайският PMI индекс (на мениджърите по доставките в промишлеността) е нараснал през ноември до 7-месечен връх от 50,6 пункта от 50,2 през октомври, съобщава местното статистическо бюро, цитирано от Ройтерс.

Данните са в унисон с очакванията на икономистите, запитани от агенцията, и потвърждава възстановяването на втората по големина икономика в света. 

Експанзията при големите компании продължава в трети пореден месец, докато при средните и особено малките фирми се наблюдава свиване на активността.

Китайската икономика се подобрява от септември, като поредица показатели сочат, че стимулиращите държавни мерки започват да набират инерция.

"Подобряващият се PMI индекс е в резултат от инвестициите на правителството. От второто тримесечие то стартира много проекти и това започва да се усеща в икономиката, но все още възстановяването не е устойчиво”, коментира Дун Сиен’ан, икономист в Peking First Advisory.

Според анализатори краят на процеса на декапитализация в икономиката и ускоряването на инвестициите ще вдигнат вътрешното търсене и ще пренесат процеса на възстановяване в последното тримесечие.

Частните фирми обаче продължават да настояват за по-лесен достъп до кредити и инвестиционни възможности, които се насочват непропорционално към държавния сектор, особено след финансовата криза от 2008-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още