IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли новите консервативни лидери на Китай да се окажат реформатори?

Уверени сме, че те ще предприемат смели стъпки, тъй като съзнават, че реформите са не само необходими, а и неотложни, коментира анализатор

10:54 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Си&nbsp;Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

На пръв поглед новите китайски лидери изглеждат доста консервативни. Наблюдатели обаче изтъкват, че подобна преценка може да се окаже погрешна и че те вероятно ще продължат с пазарните реформи, които са ключови за бъдещето на втората по-големина икономика в света, пише CNBC.

Вчера Китай представи членовете на Постоянния комитет на Политбюро. Както се очакваше Си Дзинпин и Ли Къцян бяха назначени за председател и заместник председател на Китайската комунистическа партия и ще поемат ръководството на страната през март като новия китайски президент и премиер.

Останалите петима новоизбрани членове са сегашният вицепремиер Уан Цишан, специалистът по Северна Корея Джан Дъдзян, лидерът на партията в Тиендзин Джан Гаоли, Лию Юншан – консерватор, за който се твърди, че упражнява надзора над медиите в страната и Ю Джаншен, лидерът на партията в Шанхай.

Двамата политици със слава на реформатори Уан Ян, партийният лидер в основния китайски производствен център – Гуандун и Ли Юанчао не се оказаха сред номинираните.

Въпреки изненадващото отпадане на Уан и Ли наблюдателите са оптимисти, че новото китайско ръководство ще превърне в свой приоритет както икономическите, така и политическите реформи.

„Новите лидери имат историческия шанс бързо да проведат отлаганите вече цяло десетилетие реформи. Уверени сме, че те ще предприемат смели стъпки, тъй като съзнават, че реформите са не само необходими, а и неотложни“, казва Дейвид Кучино, президент на Европейската търговска камара в Китай. 

Стъпка в тази посока е съкращаването на Постоянния комитет на Политбюро до 7 от 9 членове. Според експертите това ще доведе до по-лесно взимане на решения и ще позволи ускоряване на реформите.

Освен това отиващият си президент Ху Дзинтао няма да остане лидер на Централната военна комисия на Партията като предшественика си Джан Дзъмин, който задържа този пост през първите 2 години от управлението на Ху.

Това е знак за пълно прехвърляне на властта към Си, който ще оглави военната комисия.

„Това означава, че Ху Дзинтао няма да се бърка на Си Дзинпин и напълно ще се оттегли. Това е много важно“, коментира Франк Чин, професор от Университета в Хонконг.

Новите лидери нямат особен избор и ще трябва да проведат реформите, казва Уан Гуангу, председател на East Asian Institute към университета в Сингапур. „Аз мисля, че те са наясно с това“, допълва той.

Правителството вероятно ще предприеме нови фискални стимули в подкрепа на икономиката след март 2013 г., когато смяната на лидерите ще бъде извършена окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още