IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ху Дзинтао: Китай ще задълбочи икономическите реформи

Страната ще подкрепи вътрешното търсене, за да стимулира нова вълна на икономически растеж, подчерта китайският президент

11:23 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ху Дзинтао: Китай ще задълбочи икономическите реформи

Китайският президент Ху Дзинтао заяви при откриването на XVIII конгрес на Китайската комунистическа партия, че страната ще задълбочи икономическите реформи и ще подкрепи вътрешното търсене, за да стимулира нова вълна на растеж, съобщи ВВС.

Ху добави, че Китай трябва да работи в посока на базиран в по-голяма степен на пазара обменен курс на юана. Страната се опитва да увеличи вътрешното търсене, за да компенсира свиването на износа.

В момента нивото на икономическия ръст на Китай е на 3-годишно дъно. „Трябва да увеличим усилията за преминаване към нов модел на ръст и да работим упорито, за да подобрим качеството и ефективността на икономиката“, подчерта президентът на страната. „Ще продължим да задълбочаваме реформата на икономическата ни система и да се придържаме към политиката на разширяване на вътрешното търсене“, добави той.

Китай продължава да въвежда реформи в силно контролирания си финансов сектор, който според мнозина анализатори е ключов за деблокиране на бъдещия растеж.

През юни централната банка на страната предостави на кредитните институции възможността за гъвкаво определяне на лихвените проценти за потребителите в рамките на предварително зададен диапазон.

Пекин разшири и обхвата, в който юанът може да се разменя спрямо щатския долар, до 1% във всяка посока спрямо курса за деня, определян от централната банка, докато предишното ограничение бе до 0,5%.

Китайският регулаторен орган за ценните книжа облекчи правилата за регистриране на чуждестранни институционални инвеститори, което ще позволи по-голям брой акции на листвани в Китай компании да бъдат закупени от чужденци, които ще могат да инвестират и на китайския пазар на облигации.

Вчера китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че регулаторът обмисля ускоряване на процеса по одобряване на чуждестранните инвеститори, за да привлече още дългосрочни инвестиции от чужбина, като отбеляза, че от началото на годината са били издадени 57 нови лиценза.

Анализаторите обаче не са наясно на този етап какви биха могли да са бъдещите реформи в сектора. „Много се говори за финансови реформи в Китай през последното десетилетие“, заяви Тони Неш, управляващ директор в IHS Global Insight. „Но всички ще трябва да изчакаме, докато новите лидери поемат властта, започнат да формулират своите политики и да ги оповестяват пред вътрешния и международните пазари“, добави той.

Един от обектите на опасения в Китай е дистанцията между богати и бедни. В най-богатите райони като Тиендзин, Шанхай и Пекин средните доходи са малко над 60 000 юана годишно (около 10 000 долара), което е сравнимо с някои европейски държави, докато в относително бедните провинции като Гуейджоу средният доход от малко над 2 000 долара може да се сравни със страни като Судан.

Вече имаше призиви Китай да даде гаранции, че тази дистанция ще бъде скъсена и че икономическият ръст ще бъда по-всеобхватен.

Ху заяви, че за да бъде развитието на Китай „много по-балансирано, координирано и стабилно, до 2020 г.трябва да удвоим своя брутен вътрешен продукт и дохода на глава от населението от 2010 г., както за гражданите, така и за селските жители“. Той изтъкна, че за постигането на тази цел страната трябва да „увеличи инвестициите в адекватно темпо и да разшири вътрешния пазар“.

Вътрешният пазар ще стане новият фактор за ръст на китайската икономика, убеден е президентът на страната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Стратегическата корекция на икономическата структура е основната цел при смяната на модела на икономическото развитие. Трябва да разкрием потенциала на индивидуалното потребление, да ускорим темпото на инвестиционното развитие и да разширим вътрешния пазар“, смята той.

Настоящият конгрес на ККП се радва на особено внимание, тъй като след него на власт трябва да дойде „петото поколение“ партийни ръководители във втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още