IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на баланс в китайската икономика е основното притеснение

Няма напредък в отслабването на зависимостта от износа и повишаването на вътрешното търсене, посочва китайски правителствен икономист

13:35 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Липсата на баланс в китайската икономика е основното притеснение

Продължаващата зависимост на Китай от износа и необходимостта от стимулиране на вътрешното търсене, а не икономическият ръст, трябва да бъдат най-сериозните притеснения на правителството, заяви Яо Дзинюен, изследовател към китайския Държавен съвет (правителството на страната – бел. ред.) и бивш главен икономист на Националното статистическо бюро, цитиран от MarketWatch.

Азиатската финансова криза от 1997 г. показа, че нито е възможно, нито разумно втората по големина икономика в света да разчита на външното търсене, каза Яо пред журналисти в кулоарите на икономически форум.

Оттогава бяха положени усилия за повишаване на вътрешното търсене, „но ни липсва какъвто и да било реален напредък и това е причината проблемът да продължава да съществува“, добави той.

Според него икономическият растеж ще се ускори през последното тримесечие на 2012 г. на годишна база, след като се забавяше през предходните 7, но това ще има по-малко значение, ако той се дължи по-скоро на световното икономическо възстановяване, отколкото на вътрешното преструктуриране.

През третото тримесечие икономическият ръст в Китай се забави до 7,4% на годишна база, което е най-слабото темпо от периода януари-март 2009 г. На тримесечна база обаче той се ускори до 2,2% при 2,0% през второто тримесечие спрямо първото дори след ревизирането на първоначално обявените данни за последния разглеждан период за ръст от 1,8%.

За преструктурирането на китайския модел за растеж правителството трябва да предостави повече правомощия на предприемачите и частния сектор, които „са в състояние да вземат най-интелигентните решения“ по отношение на инвестициите“, смята Яо, който предупреди и за риска от инфлация въпреки забавянето ѝ напоследък.

Досега правителството предпочиташе мащабните публични инвестиции за стимулиране на ръста, което се отразяваше в прекалено предлагане на пари, обясни той.

Икономистът изрази неодобрението си от призивите за стимулиране, за да бъде преодоляно настоящото забавяне на растежа, в степента от 2008 г., предприето тогава от китайското правителство заради необходимостта от защита от световната финансова криза.

„Това ни излага през цялото време на инфлационни рискове“, изтъкна той. „Не може да останем безучастни спрямо инфлацията“, добави Яо.

Индексът на потребителските цени в Китай показа свиване до ръст от 1,9% през септември на годишна база от 2,0% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още