IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай е нараснал с близо 10% през септември

Данните на китайските митници за експорта изненадаха икономистите, които очакваха растеж от около 5%

10:58 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Износът на Китай е нараснал с близо 10% през септември

Износът на Китай е нараснал повече от очакваното през септември, което до известна степен облекчи опасенията за забавяне на китайската икономика, предаде ВВС.

Данни на митниците в страната показват, че през септември на годишна база експортът е отбелязал повишение от 9,9%, а икономисти очакваха увеличението да е около 5 на сто.

Износът на Китай за САЩ е нараснал с най-бърз темп от 3 месеца. Експортът за Европейския съюз обаче е спаднал с 10,7 на сто.

Статистиката сочи още, че през септември вносът на Китай се е възстановил и се е увеличил с 2,4%, след като отбелязваше спад в предходните три месеца. Вносът на мед е нараснал до четиримесечен максимум през септември, а вносът на желязо е най-силен от януари 2011 г. насам, показват данните.

Световната банка наскоро занижи очакванията си за китайския икономически растеж до 7,7%, докато предишната прогноза беше за ръст от 8,2%.

Институцията предупреди, че ако ситуацията на основните за Китай експортни пазари се влоши, икономиката на страната може би ще задълбочи спада си.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър коментира по време на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) в Токио, че Пекин трябва да насърчава по-смело вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още