IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският ръст ще надхвърли 7,5% за 2012 г., смята влиятелен местен политик

Тенденцията за забавяне на икономиката бе прекъсната през октомври, убеден е Джан Пин, председател на китайската Национална комисия за развитие и реформи

16:22 | 10.11.12 г.
Китайският ръст ще надхвърли 7,5% за 2012 г., смята влиятелен местен политик

През настоящата година темпото на ръст на брутния вътрешен продукт на Китай ще надхвърли набелязаното ниво от 7,5%, заяви председателят на китайската Национална комисия за развитие и реформи Джан Пин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Джан тенденцията към забавяне на икономиката на страната е била прекъсната „През октомври признаците на стабилизиране на китайската икономика станаха по-видими. Напълно сме убедени, че ще успеем да изпълним поставените задачи за поддържане на икономическия ръст на ниво от 7,5% и повече“, посочи той.

Според него „по-бавното темпо на ръст на китайската икономика през тази година бе предизвикано от слабото външно търсене и мерките на правителството за стабилизирането ѝ, предприети с цел създаването на по-устойчива икономическа система в бъдеще“.

Той подчерта също, че „инфлационните показатели в страната се запазват на стабилно ниво“, а „темпото на ръст на потребителската инфлация продължава да намалява“.

Според публикуваните в четвъртък данни на китайското Държавно статистическо бюро през октомври индексът на потребителските цени се е понижил до 1,7%, докато през предходния месец бе 1,9%, напомни председателят на комисията.

В началото на 2012 г. на поредната сесия на Общокитайското събрание на народните представители премиерът на страната Уън Дзябао заяви, че правителството ще съсредоточи усилията си върху преобразяването на модела на икономическо развитие, като целта за ръста на китайската икономика е поставена на ниво от 7,5% при регистрирано разширение от 9,2% през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още