IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити на китайските банки нараснаха за четвърто поредно тримесечие

Очакванията на анализаторите са тенденцията да се запази за още един тримесечен период, след което постепенно да се стабилизира

13:05 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Лошите кредити на китайските банки нараснаха за четвърто поредно тримесечие

Лошите кредити на китайските банки се увеличиха за четвърто поредно тримесечие, регистрирайки най-продължителната негативна поредица по този показател, откакто е започнало публикуването на данни през 2004 г., съобщи Bloomberg.

Според агенцията това подчертава натиска върху ръста на печалбите, докато икономиката на страната отслабва.

Необслужваните кредити са нараснали с 22,4 млрд. юана (3,6 млрд. долара) през третото тримесечие, достигайки 478,8 млрд. юана (76,9 млрд. долара), посочиха от китайската Банкова регулаторна комисия в съобщение, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Лошите кредити са нараснали при всички видове институции, включително при големите държавни банки, провинциалните банки и филиалите на чуждестранните банки, добавиха от регулаторния орган.

Китайската банкова система се бори с увеличаващия се брой на фалитите и по-слабото търсене на заеми, след като икономическият ръст се забавя за седмо поредно тримесечие.

Ръстът в общата нетна печалба на 3 800-те кредитни институции в страната се е свил до 14% през третото тримесечие от 23% през предходното, отбелязват от комисията.

„Очакваме лошите кредити на банките да се повишат умерено още едно тримесечие, тъй като кредитополучателите обикновено изпитват ликвиден натиск преди края на годината“, заяви Сие Дзиюн, анализатор в Capital Securities Corp. в Шанхай. „Тенденцията ще се стабилизира в началото на следващата година, ако икономиката започне да се ускорява и способността на компаниите за връщане на кредитите се подобри“, добави той.

Неуредените задължения на китайските търговски банки може да нараснат с 10% през настоящата година и темпото да се ускори през 2013 г., ако опасенията, че инфлацията се връща към предходните си нива, накара властите да затегнат монетарната политика, смятат от China Orient Asset Management Corp. Компанията е сред 4-те държавни фонда за управление на активи, създадени през 1999 г., за да поемат лоши кредити за трилиони юани от най-големите кредитни институции в страната.

Делът на необслужваните кредити, по които има просрочия от най-малко 3 месеца, е бил 0,95% в края на септември при 0,94% в края на юни, сочат данните на регулаторния орган.

Нетният лихвен марж – мярка за доходността от кредитирането – на китайските банки се е разширил до 2,77% през третото тримесечие от 2,73% през второто, става ясно от съобщението на комисията. Капиталовата им адекватност е нараснала до 13,03% към 30 септември от 12,91% в края на юни.

През октомври банките са отпуснали заеми в местна валута на стойност 505,2 млрд. юана, което представлява спад от 14% на годишна база, съобщиха през седмицата от централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още