IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчестото банкиране в Китай процъфтява

Качеството на кредитите обаче предизвиква все повече вниманието на регулаторните органи

09:15 | 01.10.12 г.
Сенчестото банкиране в Китай процъфтява

Забавящият се икономически растеж на Китай насочва вниманието към качеството на кредитите - както в рамките на официалния банков сектор на страната, така и извън него, пише Reuters.

През 2011 г. банките в Китай са увеличили активите си с 19% до 110,68 трлн. юана (17,6 трлн. долара), обявиха по-рано тази седмица консултантите от KPMG. Ръстът в банковия сектор обаче бледнее в сравнение със зашеметяващите 58,2%, отчетени в тръстовия сектор през миналата година.

В същото време се засилват и опасенията, че бързото разрастване на индустрията и слабите регулации се превръщат в системен риск.

От 2007 г.  тръстовите активи в Китай са се увеличили четирикратно. По изчисления на Fitch към юни тази година стойността на банковите активи в сянка е достигнала 5,5 трлн. юана, докато по предходни данни на KPMG към края на миналата година 66 тръста в страната са управлявали активи за 4,8 трлн. юана.

Ако се запази сегашното темпо на растеж, тръстовете скоро ще се превърнат във втората по големина база за инвеститорите на китайския финансов пазар, надминавайки активите за 6,3 трлн. юана, управлявани от застрахователния сектор към април.

Тръстовете все още са малка част от общото кредитиране в страната. И все пак, анализаторите са разтревожени. Те виждат опасност в бързото им нарастване и леките регулации - две характеристики, които са общи за китайския тръстов сектор и ипотечната индустрия в САЩ преди да избухне кредитната криза.

Това не е единствената прилика. Китайските тръстове също са тясно свързани с жилищния сектор. Те са основният източник на финансиране за много строители в страната, тъй като правителството ограничи традиционното банково кредитиране за фирмите за имоти.

Тръстовете отпускат заеми на фирмите за имоти при лихви от 15%, като в някои случаи те достигат 80%, твърдят банкери. Тези лихви са много  по-високи от възвращаемостта за инвеститорите. Обикновено тръстовете носят доходност от 12-15%, твърдят от KPMG.

Регулаторните органи следят отблизо тази банкова индустрия в сянка. От май до септември 2011 г. Китайската комисия за банково регулиране публикува поредица от насоки, целящи да подобрят прозрачността на тръстовите продукти, свързани с имоти.

Сред тях са изискване за пълно разкриване на информация за новите тръстове, както и да работят и управляват рисковете по начин, сходен на този при банките. В резултат на това много имотни тръстове започнаха да разпродават по-рисковите си активи.

Регулаторният натиск обаче може и да не успее да предотврати опасността. Дори и тръстовете да се разтоварят от по-проблемните си заеми, те ще продължат да държат много повече токсични активи, отколкото регулаторните органи могат лесно да идентифицират.

Това се дължи на факта, че банките в сянка често са последният шанс за получаване на кредит. Като такива, те не винаги привличат най-добрите длъжници.

На тръстовите фирми се пада грубо една пета от предполагаемия размер на банковата система в сянка в Китай, а според анализатори е трудно да се предвиди какво би се случило, ако обемът на лошите кредити нарасне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още