fallback

Новото японско правителство направи рязък завой в ядрената политика

Премиерът Шиндзо Абе съобщи, че ще се строят нови ядрени реактори

12:14 | 31.12.12 г. 10

Въпреки че старото правителство на Япония прие стратегия за поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г., новият премиер на страната Шиндзо Абе обяви, че предстои изграждането на нови ядрени реактори, съобщават японски медии, цитирани от Франс прес.

Новото правителство изглежда няма да се съобрази с японското население, голяма част от което се обяви против ядрената енергетика след катастрофата във Фукушима.

“Новите реактори ще бъдат различни от построените преди 40 години, които работеха в централата във Фукушима и станаха причина за кризата”, посочи премиерът Шиндзо Абе пред японския всекидневник "Майничи".

"Ще ги изградим, като обясним на хората до каква степен са различни, за да приемат това с разбиране", коментира Абе, който посети тежко пострадалата от цунамито на 11 март 2011 г. ядрена електроцентрала.

Консерваторът Абе е по-доброжелателно настроен към ядрената енергия от предишното лявоцентристко правителство. Той подкрепя промишленото лоби в Япония, според което страната засега не може изцяло да се откаже от ядрената. 

След злополуката във Фукушима Япония съществено увеличи вноса на горива, за да компенсира почти пълното спиране на реакторите, посочва АФП. 

След ядрената катастрофа през 2011 г. японските власти затвориха реакторите в страната за проверка. В момента 48 от 50-те реактора са спрени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още