fallback

Таро Асо: Япония трябва да насърчи пенсионерите „да си тръгнат от тоя свят“

Японският финансов министър коментира, че ако не може да се грижи сам за себе си, предпочита да умре вместо да тежи на държавата

14:08 | 22.01.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Ройтерс

Японският финансов министър Таро Асо заяви, че пенсионерите трябва да бъдат насърчени „да побързат да си тръгнат от тоя свят“ вместо да костват на правителството средства за медицински грижи, когато вече не могат да се грижат за себе си, съобщава Associated Press.

„Бог да ви е на помощ, ако ви принудят да живеете, когато искате умрете. Не може дори да спите добре, когато знаете, че всичко това се плаща от правителството“, е завил Асо, който е и вицепремиер на страната, на среща на Националния съвет за социални реформи.

„Този проблем няма да се реши, освен ако не ги насърчим да побързат да починат“, посочва  той.

„Нямам нужда от такъв вид грижи. Аз ще умра бързо“, изтъква Асо, допълвайки че е оставил писмени инструкции животът му да не бъде изкуствено удължаван.

Това не е първият случай, когато 72-годишният Асо е предизвиквал фурор с изказванията си. През 2001 г. той заяви, че успешна държава е тази, където „богатите евреи искат да живеят“.

Демографският проблем е чувствителна тема в Япония, където почти една четвърт от 128-милионното население е на възраст над 60 г. През следващите 50 г. тази цифра се очаква да нарасне до 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още