fallback

Австралия разкритикува „глупавите икономии“ в Европа

Финансовият министър на страната смята, че развитите държави трябва „да освободят растежа“

13:15 | 17.04.13 г. 11
Автор - снимка
Създател

Австралийският вицепремиер Уейн Суон, който е и министър на финансите, заклейми днес "глупавите мерки за строги икономии" в Европа, които тежат на световното икономическо съживяване.

"Развитите икономики трябва да освободят растежа, възпрепятстван от глупави строги мерки за икономии", заявява министърът пред Wall Street Journal преди срещата на финансовите министри от Г-20 във Вашингтон, насрочена за утре и в петък.

"Азия не може да продължи (сама) да носи бремето, да е източник на основните усилия за (придаване на динамика) на световната икономика", допълни Суон, цитиран от АФП, настоявайки за политически обрат "в подкрепа на растежа в развитите икономики в Европа".

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) икономиката на групата, обединяваща 20-те най-богати страни, и на нововъзникващите икономи е нараснала с 0,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2012 година спрямо предходните три месеца.

Европейските държави обаче остават на опашката със свиване на бизнес активността. Трудностите на еврозоната се очаква да бъдат основната тема на дискусиите във Вашингтон, отбелязва АФП.

Австралия с гордост отчита траен растеж от 21 години с темп, който в сегашните условия поражда завист, от 3,1 на сто през четвъртото тримесечие на 2012 година. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още