IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Bank of America търговският излишък на Китай е една десета от обявения

Останалата част са фалшиви транзакции, използвани за замаскиране на спекулативен капитал, смята мениджър в банката

13:20 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
За Bank of America търговският излишък на Китай е една десета от обявения

36-годишният Лиу Джънуън е мениджър в Шънджън, който се занимава с митническите и валутни разплащания на износителите. През тази година положението с износа „прилича на онова през 2008 г.“, посочи Лиу, визирайки периода, в който доставките започнаха да се свиват заради световната финансова криза.

„Не могат да се направят печалби от нормални операции и затова се появи сивият сектор на незаконните практики“, отбеляза той. „Приятел от моя бранш само преди малко бе при мен и говорихме за фалшифициране на документи, за да изкараме някакви пари. Аз обаче не искам да поемам риск“, признава мениджърът, който е в бизнеса от 6 години.

Според Джан Джъуей, главен икономист за Китай в хонконгския филиал на Nomura Holdings Inc., официалният външнотърговски излишък е преувеличен, но истинските числа не са толкова ниски, че да представляват 10% или дори 20% от официалната статистика.

Стив Уан, главен икономист за Китай в Reorient Financial Markets Ltd. в Хонконг, заяви, че истинският търговски излишък вероятно не е толкова нисък, колкото предполагат изчисленията на Лу, защото както вносът, така и износът са изкуствено завишени.

Оценките за по-нисък външнотърговски излишък съвпадат с твърденията на икономисти, че ръстът на износа през тази година и в по-малка степен – на вноса – са били преувеличени отчасти защото компаниите са издавали фалшиви фактури, за да получат финансиране в преследване на по-висока възвращаемост в Китай.

Лу обясни, че оценката се основава върху предполагаем ръст на износа от 5% при официално обявени 17,4% от правителството, и от 7,6% на вноса при официални данни за увеличаване на вноса с 10,6%.

Данните на митническите власти за износа са в противоречие с данните на китайското Национално статистическо бюро за брутния вътрешен продукт, промишленото производство и продажбите на дребно, които показват забавяне. През април говорителят на митническата агенция Джън Юешън заяви, че Китай разследва евентуална измама, довела до изкривяване на данните за износа през първото тримесечие, и призна, че практиката с фалшивите търговски декларации „наистина съществува, но определено не е водеща“.

Скептицизмът за търговските данни на Китай се фокусира по-скоро върху предоставената информация за сделките с азиатските му партньори, включително Хонконг, Тайван и Южна Корея, отколкото със САЩ и Европа. За първите 3 месеца на 2013 г. търговският излишък на Китай със САЩ е достигнал 55,7 млрд. долара при 139,6 млрд. долара с Хонконг.

Макар че ръстът на износа може да се забави заради усилията на правителството да ограничи движението на спекулативния капитал, поскъпването на юана също започва да оказва натиск върху доставките. Китайската валута е спечелила около 20% спрямо йената от началото на годината, тъй като големият местен конкурент Япония предприема безпрецедентно монетарно разхлабване.

„Има граница за степента на поскъпване, която Китай може да предприеме, преди икономиката да започне да изпитва затруднения от процеса“, смята  Кааж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още