IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Bank of America търговският излишък на Китай е една десета от обявения

Останалата част са фалшиви транзакции, използвани за замаскиране на спекулативен капитал, смята мениджър в банката

13:20 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
За Bank of America търговският излишък на Китай е една десета от обявения

Външнотърговският излишък на Китай всъщност е в размер на едва една десета от официално обявените 61 млрд. долара от началото на годината, или около 6 млрд. долара, след като се отчетат фалшивите транзакции, използвани за замаскиране на входящия спекулативен капитал, смята Лу Тин, ръководител на отдела за икономиката на континентален Китай в хонконгския филиал на Bank of America Corp., цитиран от Bloomberg.

Ако Лу е прав, това би бил най-ниският външнотърговски излишък за периода януари-април след отчетените през 2004 г. 10,8 млрд. долара.

Изчисленията му предполагат, че всъщност излишъкът се е свил на годишна база, вместо да се утрои, след като китайското правителство обяви външнотърговски излишък от 18,8 млрд. долара за първите 4 месеца на 2012 г. Това е признак, че световното търсене по-скоро сдържа, отколкото подкрепя втората по големина икономика, смятат от агенцията.

Според Лу триковете може да включват износ и внос, дали възможност за движение на капиталовите потоци при хора, участващи в арбитраж между обменния курс на юана в континентален Китай и извън него. Той предполага, че доставките на злато за и от Хонконг са били използвани с тази цел, тъй като ценни стоки с ниски транспортни разходи са „перфектни канали“ за потоците спекулативен капитал, сочи доклад от 10 май.

Луи Кааж, главен икономист за Китай в хонконгския филиал на Royal Bank of Scotland Group Plc, смята, че 37 млрд. долара от търговския излишък на страната през първото тримесечие отразяват „нередности“ в данните. Той обаче не предоставя своята оценка за излишъка.

За същия период китайската Главна митническа агенция, която предоставя данните, отчита излишък от 43 млрд. долара. Оттам обаче не са отговорили на изпратените по факса въпроси на Bloomberg.

Оценките на Bank of America изтъкват размера на възможните противоречия в данните за търговията за четирите месеца, оспорвани от анализатори, както и по-общият скептицизъм за китайската статистика – от данните за брутния вътрешен продукт до тези за пазара на труда.

„Сега ръстът в Китай е слаб – преувеличеният ръст на износа означава, че реалният растеж е малко по-бавен“, заяви Шън Дзиенгуан, главен икономист за Азия в хонконгския филиал на Mizuho Securities Asia Ltd. „Очакваме да станем свидетели на доста силно забавяне в ръста на износа през следващите месеци“, добави той.

Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още